Linkuri accesibilitate

Spinoasa reorganizare a instanțelor judecătorești din R.Moldova


Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a anunțat că au fost încheiate aproape toate pregătirile pentru reorganizarea judecătoriilor, care trebuie să înceapă pe 1 ianuarie. O lege recentă prevede că numărul de judecătorii va fi redus de la 45 la 15, prin crearea unor judecătorii regionale. Procesul care va dura 10 ani are scopul reducerii cheltuielilor și creșterii profesionalismului. Dar autoritățile responsabile de aplicarea lui nu se pot înțelege cum vor fi împărțite dosarele între judecători – una dintre principalele surse ale corupției. Relatează Alla Ceapai.

Cu o lună înainte de intrarea în vigoare a reformei reorganizării judecătoriilor primare, nu este limpede deocamdată cum ar urma să funcționeze repartizarea aleatorie a dosarelor, a menţionat preşedintele CSM, Victor Micu.

Ministerul Justiţiei propune ca dosarele să fie repartizate între toate judecătoriile care ulterior ar urma să fie comasate în una singură. Pe de altă parte, Preşedintele CSM, Victor Micu, optează ca până la finalizarea reformei să fie păstrată practica actuală, adică dosarele să fie repartizate în cadrul fiecărei instanţe:

„La moment suntem într-o dilemă referitor la repartizarea dosarelor. Legea în cauză prevede că dosarele vor fi repartizate între toate instanţele care intră în circumscripţia în cauză sau se va face repartizarea numai în interiorul instanţelor, cum se face la moment. Ministerul Justiţiei ne asigură că vor fi operate modificări prin care vor fi soluţionate unele chestiuni. Ministerul spune că va fi pus în aplicare dosarul electronic. Dacă va fi aşa, atunci va fi bine, dar o să vedem care va fi situaţia.”

Până când dosarul electronic promis de Minister va deveni realitate, repartizarea centralizată a dosarelor va consta foarte scump, consideră Victor Micu:

„Cheltuieli vor fi referitor la repartizarea dosarelor. Un dosar poate fi depus la Judecătoria Ocniţa, dar poate fi repartizat aleatoriu la Judecătoria Briceni. Discutăm cu Ministerul Justiţiei despre soluţionarea situaţiei în cauză. Adică să rămână programul cum este la momentul actual, adică dacă s-a depus la Judecătoria Ocniţa să nu mai fie repartizat la Judecătoria Briceni.”

De la 1 ianuarie 2017 vor fi create 15 judecătorii regionale. Celelalte instanţe vor avea statut de filiale până vor fi comasate în noile sedii ale judecătoriilor regionale ce ar urma să fie construite în următorii 10 ani. De exemplu, judecătoriile din Edineţ, Briceni, Ocniţa şi Donduşeni ar urma să fie comasate în una singură cu sediul la Edineţ. În capitală ar urma să fie doar o singură judecătorie, în locul celor cinci sectoriale de până acum.

CSM a desemnat, marţi, 10 din 15 președinți şi mai mulţi vicepreşedinţi ai viitoarelor instanţe. pentru selectarea celorlalţi vor fi organizate concursuri repetate, a spus Victor Micu.

„În marea majoritate toţi preşedinţii şi vicepreşedinţii au fost desemnaţi de către CSM. Urmează hotărârile să fie expediate preşedintelui Republicii Moldova şi deja şeful statului are dreptul să-i numească sau să-i respingă din funcţie.”

9 din 10 preşedinţi de instanţe desemnaţi de CSM ocupă şi în prezent aceeaşi funcţie. Preşedintele CSM, Victor Micu, a spus că selecţia a avut loc în bază de concurs, dar că în unele cazuri alegerea s-a făcut dintr-un singur candidat. Acest lucru a stârnit critici din partea unor experţi, care pun la îndoială corectitudinea acestor concursuri.

Restructurarea sistemului de instanţe a fost criticată dur de reprezentanți ai breslei judecătorilor. Unii din ei au spus că reorganizarea va împovăra și mai mult statul, și la fel va incomoda toate părțile implicate în procesele de judecată. Singura prevedere ce nu a atras critici este cea că judecătorii ar urma să fie specializaţi, adică nu vor examina laolaltă cauze civile, penale şi administrative cum o fac în prezent.

În încercarea de a calma spiritele, Victor Micu a spus că impactul reformei va fi unul benefic, mai curând.

„Sunt optimist. Cred că legea va avea un efect benefic în ce priveşte specializarea judecătorilor. Legea are şi multe carenţe, dar nu e cazul să discutăm despre care sunt plusurile şi minusurile.”

Reforma va costa circa 60 de milioane de euro, dar aceste investiții urmează a fi făcute timp de 10 ani, întrucât închiderea intanţelor nu se va face imediat, ci până în 2027. Investiţii se vor răscumpăra timp de 17 ani, arată estimările experţilor de la Centrul de Resurse Juridice. După restructurarea sistemului de instanţe statul va economisi anual peste 45 de milioane de lei, arată aceleaşi estimări. Potrivit experţilor, cetăţenii vor avea parte de o infrastructură nouă şi modernă, dar şi de o justiţie de calitate, întrucât magistraţii ar urma să devină specializaţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG