Linkuri accesibilitate

Aduce Dodon bani din Rusia? Mira-m-aş! (Iulian Chifu/Adevărul.ro)


Revista presei matinale.

MoldNova.eu citează analiștii de la Centrul de analiză strategică Stratfor și publică un material despre promisiunile lui Igor Dodon în ceea ce privește noua politică externă. În opinia Stratfor, „Igor Dodon, promovează de mult timp reevaluarea relațiilor Chișinăului cu Federația Rusă, Uniunea Europeană și regiunea separatistă Transnistria, dar deoarece oamenii din Moldova sunt atât de divizați, următoarea administrație prezidențială de la Chișinău va avea mari probleme în a forța orice schimbări strategice substanțiale”. În analiza Stratfor, potrivit MoldNova.eu, se constată că Igor Dodon, ar putea cel puțin să obțină anularea unor restricții comerciale impuse de Rusia, ca urmare a prieteniei Moldovei cu Occidentul.

Și Iulian Chifu, pe blogul adevarul.ro, pune la îndoială faptul că Igor Dodon va obține ceva mai mult din partea Rusiei. „Aduce Dodon bani din Rusia? Mira-m-aş! Are Rusia bani pentru a susţine Republica Moldova? Nu are ea pentru regiunea transnistreană”, constată Iulian Chifu, care concluzionează că Moldova va rămâne dependentă „de finanţările internaţionale – FMI, România, Uniunea Europeană, alţi parteneri de dezvoltare”.

Într-un recent interviu pentru DW, Igor Dodon răspunde însă că nu este un președinte pro-rus, și că acest fapt este mai degrabă un mit indus de oponenții săi politici. Totuși, Igor Dodon spune că prima sa vizită, în calitate de președinte, o va face la Moscova, argumentând-o prin faptul că relațiile Moldovei cu Rusia au devenit neprietenoase, iar problemele adunate trebuie rezolvate urgent. În interviu, Igor Dodon a mai spus că nu exclude „înaintarea unei inițiative privind semnarea unui memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatică”, asta ar putea însemna inclusiv anumite schimbări în Acordul semnat cu Uniunea Europeană.

Dumitru Spătaru, unul dintre autorii portalului Tribuna.md, se întreabă într-un editorial „cine-i sapă groapa primarului capitalei?”. Potrivit lui, scandalul legat legat de alimentele alterate furnizate în grădinițile și școlile de capitală ar avea și un substrat politic. Autorul sugerează că într-un final, pe fundalul diabolizării primăriei capitalei, ar putea urma acțiuni ce l-ar viza pe Dorin Chirtoacă, ori un asemenea scenariu, în opinia lui Dumitru Spătaru, ar putea însemna retragerea Partidului Liberalilor de la guvernare.

Anticoruptie.md scrie despre mai mulți magistrați, cu probleme de integritate, și care au fost numiți la conducerea unor judecătorii. Unul dintre ei este „actualul președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc”, care a fost propus pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, ce urmează să apară după reorganizarea sistemului. Jurnaliștii de la Anticoruptie.md scriu că anume despre acest judecător, când a fost propus ultima dată pentru promovare, Nicolae Timofti scria că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli, iar activitatea magistratului s-ar fi desfășurat cu abateri de la normele legii. Anticoruptie.md publică și o investigație potrivit căreia Oleg Melniciuc a cumpărat mai multe apartamente și spații comerciale pentru familia și rudele lui, într-un bloc construit pentru judecători.

XS
SM
MD
LG