Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate.info


Invitata de astăzi este Parascovia Rogate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

„Aflați că în Parlamentul de la Chișinău au apărut deputați tentați să propună modificarea Legii Antitutun. Deocamdată, aceștia verifică discret terenul și colaborează cu industria tutunului în mare taină. La 29 mai 2015, 69 de deputați au votat Legea privind controlul tutunului (nr. 278). Documentul interzice în totalitate fumatul în spații publice închise și semi-închise. La 31 mai 2016, a intrat în vigoare prevederea care interzice inclusiv fumatul în cabinele pentru fumat, amplasate în localurile publice închise. Cu toate acestea, la 16 decembrie 2015, la aproape 7 luni de la adoptarea Legii, la Camera Înregistrării de Stat a fost înregistrat un SRL, care se laudă pe site-ul său că „este specializat în vânzarea și instalarea cabinelor pentru fumat autonome, sisteme de filtrare specializate, precum și a echipamentului pentru fumoare” și că este „prima companie de pe piața Moldovei care oferă o gamă largă de produse pentru amenajarea locurilor pentru fumat”.

Contrar experiențelor din ultimii doi ani, când Legea Fondurilor Asigurărilor Medicale Obligatorii în Sănătate a fost adoptată de Parlament cu mari întârzieri, în acest an lucrurile ar putea să se perinde mult mai repede. Guvernul deja a aprobat proiectul pentru 2017. Astfel, bugetul asigurărilor medicale urmează să fie mai mare cu peste 300 de milioane de lei în comparație cu 2016 și va constitui peste 6 miliarde de lei.

Curtea de Conturi a publicat recent un raport cu constatări în privința modului cum funcționează sistemele informatice în instituțiile medicale din Republica Moldova. Membrii Curții s-au arătat foarte interesați despre prezența pe piață a privaților și mai puțin s-au axat pe ineficiența SIA AMP, soft cumpărat cu bani publici și care, până astăzi, activează doar la jumătate din capacitatea lui. SIA AMP rămâne în continuare un produs ratat, pe care s-a cheltuit în 2014 aproximativ 1 milion de euro din bani publici. Conform actualului șef al serviciului de e-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății, până acum 19 la sută din totalul funcționalităților nu au fost deloc îndeplinite, iar 20 la sută au fost îndeplinite parțial.

Tot pe Sănătate INFO aflați că la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a Legii privind controlul tutunului, autorităţile prezintă primele rezultate ale aplicării documentului. Cu acest prilej la Chișinău are loc un Dialog de politici în domeniul controlului tutunului, la care participă oficiali din Moldova și din străinătate. În debutul reuniunii, prim-vicepremierul pe problem sociale, Gheorghe Brega a declarat că aplicarea legii este importantă pentru a asigura sănătatea cetățenilor, precizând că mortalitatea în rândul bărbaților este de două ori mai mare decât printre femei din cauza fumatului, iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că sănătatea publică e mai importantă chiar și decât interesele economice”. (A consemnat Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG