Linkuri accesibilitate

O campanie electorală dezgustător de murdară...


Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Partidul România Unită are în chip de „program politic” câteva idei fixe printre care ura față de „străini” și contestarea eforturilor justiției de combatere a corupției.

Nu știu care va fi rezultatul scrutinului de duminică, știu însă că vom vedea în ce măsură și-a atins scopul campania dezgustător de murdară dusă în principal prin intermediul a trei posturi de televiziune care se pretind a fi „de știri”. Acuzațiile proferate în urmă cu doi ani, în alegerile prezidențiale, la adresa lui Klaus Iohannis sunt floare la ureche față de aberațiile, pe cât de enorme pe atât de toxice, puse în circulație în ultimele săptămâni.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Cu binecuvântarea fostului prim-ministru Victor Ponta, un partid nou înființat, Partidul România Unită, are în chip de „program politic” câteva idei fixe printre care ura față de „străini” și contestarea eforturilor justiției de combatere a corupției. Acest partid preconizează, nici mai mult nici mai puțin, o „amnistie penală”, prin care ar deveni curați ca lacrima și cei condamnați și cei cu procese în curs. Putem bănui că o astfel de inițiativă este privită cu simpatie de toți cei care au probleme cu legea…

Sondajele spun că Partidul România Unită nu va atinge pragul de intrare în Parlament. Nu este totuși complet exclusă o surpriză neplăcută, mai ales dacă ne amintim că la precedentele alegeri un partid însăilat în jurul unui post de televiziune, între timp desființat, și a unui pseudo-jurnalist, între timp intrat în pușcărie, a câștigat un număr cu totul neașteptat de parlamentari. Fără șanse sunt și alte partide mici care promovează aceeași retorică agresiv xenofobă.

Foarte grav este însă că partidul care se consideră „cel mai mare partid din România”, PSD, dă semne că aprobă și încurajează aceste idei. Victor Ponta a declarat că Partidul România Unită are curajul să spună cu glas tare lucruri pe care social-democrații le gândesc. O afirmație stupefiantă dar, în definitiv, în linia declarațiilor din ultima vreme ale fostului premier.

Duminică, românii vor fi puși, de fapt, să-l aleagă pe viitorul prim-ministru. În cazul în care liberalii și partidul recent constituit în cadrul societății civile, Uniunea Salvați România, ar obține majoritatea, premier ar fi Dacian Cioloș, care a impus, în anul în care a condus guvernul tehnocrat, un alt mod de comportament, exemplar prin onestitate și bun simț. Dacă vor câștiga social-democrații și aliații lor de la ALDE, vom avea un premier ieșit din nomenclatura de partid și vom regăsi aceleași figuri cu care ne izbim de ani de zile.

Înțelegem astfel și care este miza atacurilor virulente la care a fost supus cabinetul Cioloș: compromiterea premierului și acreditarea ideii că acest guvern nu a avut nici un fel de realizări. Vom afla duminică, așadar, dacă propaganda a triumfat în fața lucidității și discernământului alegătorilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG