Linkuri accesibilitate

Trei favoriți și doi pretendenți


Poliția ucraineană escortînd fanii echipei FC Legia Varșovia după un meci la Kiev

Mica revelație a Grupelor e Legia Varșovia, o echipă subestimată, inimoasă și foarte ofensivă.

Faza Grupelor Ligii Campionilor s-a încheiat fără surprize. Cel mai așteptat meci a fost, într-adevăr, spectacolul promis. Real Madrid și Borussia Dortmund au jucat deschis și ofensiv, poate excesiv de deschis și ofensiv. Real a pornit tare și a plasat toată forța de atac în Karim Benzema. Vreme de aproape o oră, Benzema a chinuit toată apărarea Borussiei și a provocat fisurile care au dus scorul la 2-0. Borussia n-a stat degeaba și a contrat energic dar a ratat ușor două-trei șanse mari. La 2-0, Benzema a ratat singur în 6 metri și Borussia a întors meciul. Aubemayang șu Reuss au profitat de pasivitatea liniei de mijloc madrilene și au perforat insistent ultima linie de fundași. Două contre cu demarcări explozive au lăsat în urmă apărarea Realului și Borussia a egalat spre finalul meciului. În ultimele minute, la o nouă pătrundere fără replică, Aubemayang a fost faultat limpede în careu dar arbitrul n-a dorit o înfrîngere a Realului pe Bernabeu. Borussia a cîștigat grupa și a trimis Real pe locul doi, spre o tragere la sorți mai dificilă.

Mica revelație a Grupelor e Legia Varșovia, o echipă subestimată, inimoasă și foarte ofensivă. Legia a fost foarte atentă, acasă, în meciul cu Sporting Lisabona, a jucat mai prudent decît deobicei și a reușit un 1-0 care îi dă dreptul să continue în Europa League.

Leicester a suferit prima înfrîngere în Liga Campionilor. A fost, de fapt, un masacru. Deja calificată, demotivată și mult schimbată, Leicester a fost dezmembrată de Porto. A fost 5-0 și e de reținut calitatea tehnică excepțională a golurilor marcate de Porto - cealaltă calificată.

Napoli a jucat, de asemenea, strălucit cu Benfica. Mertens a fost, iar, numărul unu napolitan și a dezorganizat apărarea Benficăi. La 2-0 în deplasare pentru Napoli, Benfica a marcat, pe final, la o gafă defensivă a ultimului fundaș, dar n-a putut evita înfrîngerea. Napoli și Porto merg mai departe.

În celălalt meci al grupei, Besiktas avea o șansa de calificare, cu condiția să nu piardă la Kiev. Dinamo a cîștigat pe merit dar 6-0 e un scor aberant. Explicația e arbitrajul atroce care a scos Besiktas din joc. La 1-0 pentru Dinamo Kiev, Besiktas s-a trezit pedepsită cu un penalty și o eliminare, culmea!, după un fault clar în atac al unuia din atacanții lui Dinamo. Besiktas a căzut, a pierdut orice șansă de calificare și scorul a mers aproape singur pînă la 6-0.

Bayern a pornit meciul cu Atletico Madrid apăsată de o pasă proastă prelungită. Rezultatele nu vin, Ancelotti e tot mai criticat și Bayern a încercat să evite un nou semi-eșec. Bayern a presat intens și disciplinat, iar Atletico n-a mai arătat forță pe contre. Meciul părea proiectat pentru un 0-0 dar, în minutul 28, Lewnadowski a reușit o lovitură liberă perfectă din 20 de metri și a adus o victorie importantă pentru Bayern.

Arsenal și Barcelona au făcut meciuri recreative cu Basel și Monchengladbach și au încheiat lejer cu 4-1, respectiv 4-0.

Tabloul calificatelor reproduce foarte exact ierarhia valorică a campionatelor naționale în Europa. Pe primele trei poziții se află cele mai puternice trei campionate din Europa. Spania cu 4 echipe, apoi Germania și Anglia cu cîte trei echipe. Treagerea la sorți pentru faza eliminatorie va avea loc luni și favoritele rămîn aceleași: Barcelona, Real Madrid și, în ciuda scăderii de formă, Bayern. Noutatea e apariția unor pretendenți foarte în formă: Arsenal și Borussia Dortmund.

XS
SM
MD
LG