Linkuri accesibilitate

Ce rezultat ar putea avea alegerile din stânga Nistrului?


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că după alegerile prezidențiale moldovene, și după cele din stânga Nistrului, unde duminică va fi ales un nou lider, vor putea fi reluate și negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnitrean. Lavrov a făcut această declarațiela Hamburg, la consiliul ministerial anual al OSCE. Ce rezultat ar putea avea alegerile din stânga Nistrului? Ștefan Grigoriță rezumă o semnată de corespondenții Europei Libere Lina Grâu și Rob Coalson.

„Așteptăm ca acum, după campania prezidențială din Moldova și după alegerile prezidențiale în Transnistria, să putem continua în acest format”, spune Lavrov.

Regiunea transnistreană nu e recunoscută ca stat de nici o țară, dar nu e un secret că regiunea este susținută de Moscova, economic, politic și militar.

Legalitatea proceselor electorale din regiune e mereu pusă sub semnul întrebării, și nici de această dată nu există motive de a crede că scrutinul de duminică se va desfășura altfel, datorită competiției dure dintre principalii candidați, Evgheni Șevciuc și Vadim Krasnoselski.

Evgheni Șevciuc, actualul lider al regiunii, a venit la putere în 2011 învingându-l pe Igor Smirnov.

Are influență în puterea executivă, organele de securitate fiind susținute de mass-media din regiune.

Contracandidatul său, Vadim Krasnoselski, fost speaker al sovietului suprem, are susținerea majorității din organismul legislativ.

Șevciuc avertizează că s-ar putea ca alegerile să fie falsificate, lucru posibil, spun analiștii, din cauza influenței pe care ar avea-o Krasnoselski asupra Comisiei Electorale Centrale.

Toți candidații au o retorică pro-rusă, și propun unificarea regiunii, mai devreme sau mai târziu, cu Federația Rusă.

Un semnal pozitiv de la Chișinău, din acest punct de vedere, e alegerea ca președinte în Republica Moldova a favoritului Moscovei, Igor Dodon, care așteaptă să fie validat de Curtea Constituțională.

Moscova a evitat să-și desemneze un favorit în scrutinul de duminică din regiunea transnistreană, și nici o oficialitate de rang înalt din Rusia nu și-a expus deschis poziția.

În plus, mass-media rusească a păstrat tăcerea cu privire la așa-ziele alegeri prezidențiale din regiunea transnitreană.

Analistul politic și fostul deputat rus Anatoli Dirun spune că ambii candidați au contacte în Federația Rusă, la nivele diferite însă:

„Pentru Krasnoselski aceste contacte au legătură cu Duma de stat, unde partidul Rusia Unită deține majoritatea. Șevciuc în schimb are contacte în organele puterii executive ale Federației Ruse”.

Sondajele din regiune, puține și cu credibilitate scăzută, nu spun prea multe.

Cel mai recent îl dă câștigător cu 53% pe Șevciuc, urmat de Krasnoselski cu 31%. Nu se știe cine a comandat sondajul, ceea e îl face pe jurnalistul Ernest Vardanian să spună:

„Nu știm cum gândesc alegătorii, și asta nu face decît să crească tensiunea dintre membrii echipelor electorale”

În contextul crizei ecnomice din regiunea transnistreană, unii din locuitorii de aici spun că îl regretă pe fostul lider Igor Smirnov, care a fost la conducere de la declararea așa-numitei independențe a regiunii până în 2011:

„Am sperat că dacă alegem o persoană tânără, va face lucrurile diferit. Dar acum vedem că ei știu doar să ne mintă, și nu vor decît să să ia cît mai mult de la noi. Doar că acum nu prea mai au ce. Suntem cu buzunarele goale.”

Un rol important în alegeri îl are grupul Sheriff, o companie gigantică pentru economia regiunii.

Fondată de oligarhii Victor Gușan și Ilia Kazmali. compania are afaceri în media, telecomunicații, benzinării și supermarkete.

RISE Moldova a scris că în anul 2000 grupul a creat Partidul Renașterii, care are acum majoritate constituțională în regiune.

Potrivit unui articol recent al acestei publicații, o treime din cei 43 de deputați ai sovietului suprem au afaceri cu grupul Sheriff.

Vadim Krasnoselski a fost până în 2012 președinte al companiei Interdnestrokom, companie distribuitoare de servicii de telecomunicație și internet, companie deținută de grupul Sheriff.

Indiferent de rezultat, retorica liderilor regiunii transnistrene față de guvernul de la Chișinău nu se va schimba, spune analistul politic polonez Piotr Oleski:

„Situația nu se va schimba în ce privește relațiile cu restul teritoriului Moldovei. Nu există concesii din partea Triaspolului în dialogul cu cei de la Chișinău”.

O opinie împărtășită și de Ernest Vardanean:

„Nu văd nici o posibilitate de a se schimba ceva. E foarte posibil ca noul guvern, sau actualul guvern al lui Șevciuc, să se ocupe doar de situația socio-economică. Să încerce să nu mai taie salariile și pensiile, să facă plățile periodic, și să stabilizeze situația macro-economică”.

Dar toate astea, spune Vardanean, nu pot fi făcute decît cu susținerea Moscovei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG