Linkuri accesibilitate

Presa rusă despre alegerile din regiunea separatistă transnistreană


Moscova va finanța Transnistria cu 65 de miliarde de ruble în 2017, iar prin urmare, este foarte important cine va controla aceste fluxuri financiare (Argumentî i factî).

Duminică au loc alegeri in regiunea transnistreană. Un scrutin nerecunoscut de Chisinau si nici de comunitatea internaţionala. Locuitorii regiunii vor trebui sa aleaga intre șapte candidati pe cel care va fi liderul regiunii. Presa rusa scrie că de data aceasta, față de alte alegeri similare, Moscova pare să nu aibă un candidat preferat.

Ria Novosti scrie că în regiune a început procesul de votare anticipată, iar, până pe 6 decembrie au reușit să-și exprime dreptul la vot doar 287 de alegători. Cea mai mare parte din sunt în Tiraspol și Bender (Tighina).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Într-o intervenție pentru portalul lenta.ru, actualul lider al regiunii, Evgheni Șevciuk, cel care candidează pentru un al doilea mandat, sugerează că s-ar afla într-o luptă cu o coaliție formată din reprezentanți ai „marelui business”.

„Ultimele evenimente îmi certifică încă o dată faptul că forțele pe care le-am învins anterior încearcă să se coalizeze ca să reinstaleze „orânduirile vechi”, spune președintele actual al republicii nerecunoscute

Șevciuk, citat de aceeași sursă mai spune că „Transnistria trebuie să aleagă între trecut și viitor”, iar, politicienii care în opinia lui pozează drept independenți, de fapt, au un singur scop, și anume să apere interesul marelor firme.

Într-un interviu pentru o altă publicație rusă, komersant.ru, principalul rival al lui Șevciuk, Vadim Krasnoselkski, menționează că „Transnistria este parte a lumii ruse”, iar principala cale de a se alătura Federației Ruse este prin recunoașterea independenței. Întrebat de reporteri despre faptul că autoritățile de la Kremlin evită să recunoască independența regiunii, deși sunt precedente de recunoaștere a Abhaziei și Osetiei, regiuni separatiste din Georgia, dar și cazul Crimeii, acesta menționează că:

„Recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud a avut loc prin război. Alipirea Crimeii a avut loc printr-o catastrofă geopolitică în Ucraina. Eu nu vreau ca recunoașterea Transnistriei să aibă loc prin așa metode. Noi evoluăm pe această cale, iar mai devreme, ori mai târziu asta se va întâmpla”.

Krasnoselski mai spune în același interviu că nu împărtășește speranțele de federalizare ale noului președinte ales al Moldovei, Igor Dodon, sugerând că acesta ar avea totuși o influență redusă în Moldova, mai ales că este președinte de stat într-o republică Parlamentară.

„Nu trebuie să intrăm în aceeași apă de două ori. Sper că Rusia a învățat din experiențele unor așa-numiți președinți pro-ruși, și nu va face aceeași greșeală de două ori”, comentează acesta propunerile de federalizare.

Alegerile din regiunea separatistă a Republicii Moldova sunt subiectul unui articol amplu și pe site-ul gazeta.ru.

„Cursa prezidențială din Transnistria a devenit o confruntare dură internă. Cei mai importanți candidați la funcția de președinte se învinuiesc reciproc de problemele interne. Totuși, fiecare din ei evidențiază prioritatea pentru „relații apropiate” cu Moscova”, scriu jurnaliștii.

Aceeași sursă mai scrie că oficialii de la Kremlin evită să-și numească favoriții, iar în regiune ar fi o regulă nescrisă prin care este interzisă să fie folosite simbolurile cu partidul condus de Putin „Rusia Unită” și cu politicieni din Federația Rusă.

Publicația „Argumentî i faktî” susține că în anul următor Moscova va finanța Transnistria cu 65 de miliarde de ruble, iar prin urmare, este foarte important cine va controla aceste fluxuri financiare. Jurnaliștii îl citează pe economistul Vladimir Homeriki, care spune că președintele Vladimir Putin nu și-a ales un favorit, dar, partidul de guvernare, „Rusia Unită” îl susține deschis pe Vadim Krasnoselski. În același articol, mai apare și opinia deputatului Alexei Silantov, care îl consideră pe Krasnoselski „garantul înțelegerilor și proiectelor” dintre Tiraspol și Moscova.

XS
SM
MD
LG