Linkuri accesibilitate

Alegerile nerecunoscute pentru desemnarea liderului regiunii transnistrene


Evgheni Șevciuk la vot
Evgheni Șevciuk la vot

Pragul electoral de 25% pentru validarea alegerilor a fost depășit la orele prînzului.

Pragul electoral de 25% necesar pentru validarea alegerilor așa-zise prezidențiale din regiunea separatistă transnistreană a fost depășit. La ora 12.00 prezența la urne a depășit 28,25 la sută. Corespondenții Europei Libere în regiunea transnistreană relatează că de la primele ore ale dimineții la secțiile de votare s-au format cozi. În interiorul sediilor unde sunt amplasate secțiile de votare cântă muzica și sunt amenajate mini-magazine cu dulciuri și băuturi – o tradiție împrumutată încă din perioada sovietică.

Presa din regiune notează că la unele secții au fost înregistrate cazuri de fotografiere a buletinului de vot, iar pe rețelele de socializare au apărut mai multe poze cu astfel de buletine, toate bifate în dreptul numelui lui Vadim Krasnoselski.

După ce a votat, liderul regiunii, Evgheni Șevciuk, a declarat presei că „astăzi se decide soarta Transnistriei. „Sper că prezența va fi astăzi foarte mare și transnistreni își vor alege un președinte pentru următorii cinci ani. Situația externă nu este nici pe departe simplă, campania electorală a fost foarte complicată. Este evident că de voința exprimată astăzi de cetățeni va depinde strategia de dezvoltare a Transnistriei ca stat”, a declarat Evgheni Șevciuk la ieșirea de la vot.

Scrutinul, nerecunoscut pe plan internațional, este monitorizat de aproape 100 de observatori, majoritatea din Federaţia Rusă, inclusiv o delegație a Dumei de stat. Aceștia au declarat că au sesizat încălcări minore, dar că în linii mari alegerile decurg într-o atmosferă calmă.

Un sondaj la ieșire de la urne este realizat în regiune de reprezentanții Centrului rusesc de cercetare a opiniei publice, VȚIOM.

În noaptea e dinaintea scrutinului judecătoria de la Tiraspol a examinat disputa apărută în ajun dintre Comisia electorală și internele din regiune. Departamentul de interne a anunțat sâmbătă, cu o zi înainte de alegeri, că va instala în fața secțiilor de votare corturi în care va fi verificată identitatea alegătorilor, înainte ca aceștia să intre în secțiile de votare, măsura fiind necesară pentru „a evita fraudarea alegerilor”. Comisia electorală a calificat drept ilegală această inițiativă și a contestat-o în instanță, iar judecătoria a interzis amplasarea corturilor miliției în preajma secțiilor de votare.

De altfel, îngrijorări în legătură cu posibilitatea fraudării alegerilor a formulat anterior și liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, iar mai mulți experți semnalează că Șevciuk, care controlează puterea executivă, nu deține controlul asupra Comisiei electorale.

Chiar dacă în cursă participă șase candidați, favoriții cursei sunt considerați preşedintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, și actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care candidează pentru un al doilea mandat.

Potrivit datelor comisiei electorale de la Tiraspol, numărul locuitorilor regiunii transnistrene cu drept de vot este de 417.022. Cifra este contestată însă de cei care susțin că în regiune nu locuiesc mai mult de 350.000 de oameni, inclusiv copiii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG