Linkuri accesibilitate

„Ultimele relatări despre amestecul Rusiei în alegerile noastre ar trebuie să îngrijoreze pe oricine în America”


O declarație a patru senatori pe tema Raportului CIA despre intervențiile ruse în campania de alegeri prezidențiale americane.

În Statele Unite, președintele ales Donald Trump a criticat concluziile Agenției Centrale de Informații, CIA, despre faptul că Rusia a intervenit în alegerile americane de luna trecută pentru a-l ajuta să le cîștige. Trump a spus duminică într-un interviu că nu crede că aceste concluzii despre care a relatat săptămîna trecută Washington Post, afirmînd că ar fi încă o scuză folosită de rivalii săi pentru a justifica înfrîngerea candidatei democrate Hillary Clinton. Declarațiile survin pe fundalul unor insistențe tot mai mari ale liderilor din Congres pentru investigarea minuțioasă a atacurilor cibernetice rusești.

Pe 9 decembrie, președintele președintele Barack Obama anunța că a cerut o ancheta aprofundată a cazurilor de atacuri cibernetice și preciza că ancheta nu se va limita la campania electorală sau atacurile împotriva Partidului Democrat. Rezultatele ar urma să-i fie prezentate înainte de 20 ianuarie, data la care președintele ales Donald Trump depune jurămîntul.

Între timp, patru influenți senatori, între care doi republicani, au calificat relatările despre posibilul amestec rusesc în alegerile americane drept „îngrijorătoare” și au cerut o anchetă bipartizană.

„De ani de zile, adversarii Americii au lansat atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor fizice, economice și militare ale țării și ne-au furat bunuri intelectuale” se arată într-o declarație semnată duminică de John McCain (Republican-Arizona), Lindsey Graham (Republican-South Carolina), Jack Reed (Democrat-Rhode Island) și Chuck Schumer (Democrat-New York). „De data aceasta, ținta au fost instituțiile noastre democratice. Ultimele relatări despre amestecul Rusiei în alegerile noastre ar trebuie să îngrijoreze pe oricine în America”, se mai arată în declarația comnă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG