Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct

„Guvernul a spus NU unei inițiative legislative propusă de o deputată socialistă. Elena Hrenova cere ca prospectele la medicamente să fie traduse și în limba rusă. Ea își argumentează solicitarea prin faptul că vorbitorii de rusă ar fi discriminați, fiindu-le limitat accesul la informații despre medicamente. Pentru a le restabili acest dreptul, deputata propune ca Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, precum și farmaciile să fie obligate să ofere clienților informații și în limba rusă. Executivul a avizat negativ documentul, argumentând că favorizarea limbii ruse încalcă art.13 din Constituția Moldovei privind limba de stat și funcționarea celorlalte limbi, dar și ar spori cheltuielile agenților economici, care ulterior se vor răsfrânge asupra prețului final la medicamente.

Legislația națională în domeniul controlului și siguranței alimentelor este imperfectă, iar competențele instituțiilor responsabile sunt neclare și se dublează. Din acest motiv, autoritățile nu pot controla eficient traseul produselor alimentare, iar în consecință nimeni nu poartă răspundere juridică pentru fapte care dăunează sănătății publice și siguranței alimentare. Concluzia aparține experților Centrului de Politici și Analize în Sănătate care au remis autorităților o scrisoare în care arată lacunele legislative și instituționale în domeniul controlului și siguranței alimentelor. Specialiștii și-au arătat disponibilitate de colaborare pentru a evita cazuri când pe mesele oamenilor ajung alimente a căror calitate este dubioasă.

Doctorii din Moldova au ridicat pe parcursul anului trecut salarii mai mari, însă cu doar 300 de lei. Vorbim de un cuantum mediu de 5.477 de lei, în timp ce managerii de spitale au ridicat un salariu mediu de 10.652 de lei, acesta fiind în creștere în medie cu 1.600 de lei. Datele sunt prezentate într-un raport al CNAM privind gestionarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul trecut. Autorii menționează că datele ar putea să nu fie tocmai exacte din cauză că instituțiile din cadrul asistenței medicale de urgență au fost contractate doar pentru 9 luni. Cert este că anul trecut pentru retribuirea muncii, toate instituțiile medicale au raportat datorii creditoare de 108 milioane de lei.

Și Ministerul Sănătății va avea în gestiune propria societate comercială cu acțiuni sută la sută ale statului prin care va putea cumpăra medicamente, inclusiv preparate psihotrope, dar și echipamente medicale. Proiectul a fost aprobat tacit, nimeni dintre miniștri nu a avut nicio întrebare. Astfel, cu un capital social de doar 20.000 de lei, societatea pe acțiuni ar urma să-și înceapă activitatea în două luni.

SA Moldfarm va importa, păstra, depozita, dar și va comercializa medicamente, articole parafarmaceutice și dispozitive medicale, inclusiv preparate psihotrope și tehnică de optică medicală.

Deși, într-o analiză anticorupție CNA atenționa despre riscul de monopol prin crearea acestei societăți pe acțiuni, Ministerul Sănătății susține că vrea să restabilească concurența loială pe piață.”

XS
SM
MD
LG