Linkuri accesibilitate

Reacții UE la nominalizarea noului secretar de stat SUA


Vladimir Putin și Rex Tillerson, 21 iunie 2013
Vladimir Putin și Rex Tillerson, 21 iunie 2013

Preocuparea cea mai mare e resimțită în statele est-europene, în special țările baltice și Polonia.

Nominalizarea lui Rex Tillerson, directorul executiv (CEO) al firmei de petrol ExxonMobil, ca secretar de stat, altfel zis șef al diplomației SUA, a stârnit serioase îngrijorări în Europa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Asta dovedește că Donald Trump continuă politica sa anunțată de apropiere de Rusia, întrucât Rex Tillerson e știut a cunoaște bine modul în care se pot face afaceri cu Kremlinul, ba chiar întâlnindu-se in mai multe rânduri cu Putin.

Atitudinea fermă a UE vizavi de Rusia in urma anexării Crimeei ar fi total șubrezită de o ridicare sau diminuare a sancțiunilor SUA. Donald Trump a dat chiar de înțeles in campanie că ar putea recunoaște anexarea Crimeei. Din toate aceste motive si pentru a grăbi lucrurile înainte de învestirea lui Trump ca președinte SUA, liderii Germaniei si Franței Angela Merkel si François Hollande au anunțat că vor sprijini extinderea și prelungirea sancțiunilor UE impuse Rusiei.

Cei doi vor face acest lucru la summitul UE care se va ține joi si vineri la Bruxelles.

„Vom prelungi din nou sancțiunile impuse Rusiei – cu toate că am fi preferat mai degrabă implementarea procesului de pace (în Ucraina)”, a spus Merkel.

Țări din UE, precum Italia, Grecia si Ungaria, se opun extinderii lor.

Adjunctul ministrului rus de externe Grigori Karasin a numit atitudinea lui Merkel si Hollande „cinică si contraproductivă”.

Deși puțini politicieni europeni si-ar exprima pe față îngrijorarea in urma numirii lui Tillerson, preocuparea cea mai mare e resimțită in statele est-europene, in special țările baltice si Polonia.

Presa este, desigur, mai puțin reținută, cu mari titluri precum: „Trump numește un prieten al lui Putin” ca ministru de externe.

La Londra, The Guardian scrie că numirea lui Tillerson dovedeste că Putin a câstigat alegerile din SUA.

In Franța, presa de toate tendințele, fie de dreapta fie de stânga, este si mai virulentă. L’Express scrie că Tillerson este prietenul lui Putin, iar nu al planetei.

Le Monde amintește că Rex Tillerson a primit din mâinile lui Putin „Ordinul Prieteniei”, cea mai înaltă distincție acordată in Rusia unui civil si că asta ar putea pune probleme in momentul in care Tillerson va trebui să fie confirmat de către Senatul SUA.

La fel, scrie Le Monde, patronul gigantului petrolier ExxonMobil este un climatosceptic total, așa că se pun întrebări și in legătură cu viitorul acordului de la Paris in legătură cu reducerea gazelor de seră, in cazul în care el va deveni secretar de stat.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG