Linkuri accesibilitate

Cine va fi viitorul prim-ministru al României (Sorin Pâslaru/Ziarul financiar)


Uniunea Salvați România în Parlament (Mircea Kivu/România liberă).

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, căruia Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic, e susținut din România de președintele Partidului Mișcarea Populară Traian Băsescu. Potrivit site-ul stiripesurse.ro, Băsescu declară că nu va încerca să-l atragă pe Șalaru în PMP, îl consideră prea valoros pentru Republica Moldova, fiind singurul politician care a avut curajul să-l înfrunte pe președintele proaspăt validat, Igor Dodon.

Cotidianul, care a publicat ieri un interviu cu Anatol Șalaru, preia din surse de presă de peste Prut știrea validării mandatului lui Igor Dodon. Deliberarea a fost necesară ca urmare a sesizării „unui grup de deputați liberal-democrați, [...] care au cerut Curții Constituționale să se pronunțe asupra modului în care a fost modificată Constituția în anul 2000, atunci când s-a decis ca președintele să fie ales de Parlament, nu de cetățeni”. Informația e întregită cu un calendar al evenimentelor politice legate de alegeri, după anul 2000, în Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Comentatorii de presă de la București dezbat în continuare cine va fi viitorul prim-ministru al României. Sorin Pâslaru scrie în Ziarul financiar că victoria Partidului Social Democrat (care a obținut peste 46% din voturi) nu lasă loc de amăgiri: „este un vot conservator, de închidere în carapace, nu un vot curajos, pentru schimbare şi competiţie într-o lume globală. Poate să li se spună românilor oricât că avem nevoie în continuare de «reforme structurale» şi de deschidere. Oamenii au văzut ce se întâmplă în Marea Britanie, în Statele Unite în Polonia sau în Ungaria şi au votat la fel: pentru închidere. PSD-ul a venit exact pe acest trend şi, ca de atâtea ori, îl va lua ca alibi pentru ce ştie să facă mai bine: deturnarea banilor publici în folos personal”.

În România liberă, Mircea Kivu salută ca pe un eveniment intrarea în parlament a unui partid absolut nou, Uniunea Salvați România. Este prima oară că se întâmplă așa. Până acum, partidele „noi” erau de fapt disidențe, aripi desprinse din formațiunile mari. Kivu apreciază că performanța USR e cu atât mai mare cu cât membrii săi nu au experiență politică, de unde și numeroase greșeli făcute în campanie. Numai că, adaugă Kivu, „Responsabilitatea liderilor Uniunii Salvaţi România e uriaşă. Ei nu au primit cele peste 600.000 de voturi pentru ce au făcut, ci pentru ceea ce se speră că vor face. Dacă nu vor confirma aşteptările, asta ar putea însemna o nouă generaţie eşuată sub semnul lui «nu e nimic de făcut» – sau, vorba prietenilor lui Nicuşor Dan, «n-ai cu cine»“.

Avem și un exercițiu e imaginație, surprinzător. Ziare.com consemnează azi „experimentul politic” gândit de sociologul Bruno Ștefan. PSD l-ar putea propune premier pe principele Radu Duda, consort al principesei Margareta, custode al coroanei Casei regale a României. „În toate cancelariile lumii s-ar vorbi despre o asemenea propunere”, spune sociologul. După o scurtă guvernare, s-ar putea face un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ și, prin reinstaurarea monarhiei, ar fi posibilă „o rocadă cu Klaus Iohannis - care va deveni premier”.

XS
SM
MD
LG