Linkuri accesibilitate

Bruxelles: Summit UE consensual pe fundal de crize multiple


Reuniunea se va încheia, cel mai probabil, cu aprobarea finală a Acordului de asociere cu Ucraina.

Summitul UE care are loc astăzi la Bruxelles a fost scurtat în ultimul moment de la două zile la una singură, dat fiind că liderii anticipaseră faptul că nu vor lua decizii majore.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct




De altfel, la finalul serii liderii nici măcar nu se vor reuni în formulă completă, deoarece șefa guvernului britanic Theresa May va părăsi Bruxellesul pentru a-i lăsa pe ceilalți 27 de lideri să-și discute poziția comună în chestiunea Brexit, a ieșirii Marii Britanii din UE. Asta vine după ce ambasadorul britanic pe lângă UE Ivan Rogers a declarat că negocierile Brexit ar putea lua un deceniu în loc de cei doi ani prevăzuți și că chiar și așa s-ar putea încheia printr-un eșec. Theresa May a refuzat să comenteze declarațiile ambasadorului.

Ca rezultat concret, summitul se va încheia, în schimb, cel mai probabil, cu aprobarea finală a acordului de asociere cu Ucraina, după ce liderii vor fi aprobat cererea Olandei de a introduce clauze suplimentare în textului acordului, care să garanteze că tratatul nu deschide calea spre aderarea Ucrainei la UE.

In luna aprilie, olandezii au respins printr-un referendum ratificarea acordului de către țara lor.

Premierul olandez Mark Rutte a obținut de la ceilalți 27 de lideri aprobarea unor noi clauze și amendamente care vor face ca în text să se precizeze limpede că acordul nu oferă în nici un fel Ucrainei o posibilitate de a deveni țară candidată la UE. Pe baza noului text, Mark Rutte speră ca, odată întors acasă, să poată obține de la parlamentul național ratificarea acordului cu Ucraina, Olanda fiind singura țară din UE care nu a făcut-o.

Acordul este similar cu cel de care mai beneficiază Georgia și Republica Moldova.

Siria va constitui de asemenea o temă importantă a discuțiilor, dar observatorii și comentatorii politici sunt de acord că nu trebuie așteptate rezultate concrete, UE nedeținând forțe militare proprii pentru a interveni în Siria, după cum nu dispune nici de un loc în Consiliul de Securitate ONU, unde oricum s-ar lovi de veto-ul inamovibil al Rusiei și Chinei.

E probabil că europenii se vor mărgini la o „fermă condamnare” a regimului sirian și a „aliaților săi, în special Rusia”, cum o spune proiectul de concluzii ajuns în mâinile presei.

Concluziile vor mai spune că UE „studiază toate opțiunile posibile” împotriva Siriei… altfel zis probabil noi sancțiuni, aceasta fiind tot ceea ce poate face Europa. Deja 250 de membri ai regimului de la Damasc și 70 de entități comerciale au fost puși pe o listă neagră a sancțiunilor, similară cu cea căreia îi este supusă și Rusia, în urma anexării Crimeei și a intervenției din Ucraina.
Este de aşteptat de altfel ca liderii să prelungească pentru încă şase luni sancţiunile împotriva Moscovei, pe fundalul conflictului din Ucraina.

Președintele francez François Hollande a criticat direct Rusia înainte de summit spunând că Putin „face promisiuni pe care nu le ține. Vine un moment când Rusia va trebui să dea socoteală”, a spus Hollande. Este însă puţin probabil ca liderii UE să impună Rusiei noi sancțiuni ca răspuns la masacrul comis în Alep.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG