Linkuri accesibilitate

Critici la adresa parlamentarilor pentru Legea amnistiei fiscale (Alina Radu/Ziarul de Gardă)


„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a rămas la nivelul formalismului, după semnare, fără realizări practice” (studiu IDIS Viitorul/IPN).

Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu scrie despre cel mai discutat proiect de lege din ultimele zile, cu privire la liberalizarea capitalului, sau cum a mai fost botezat, legea amnistiei fiscale. Alina Radu crede că adoptarea unui asemenea proiect, înseamnă „că toate persoanele care au furat din bani publici, care au acumulat averi din afaceri dubioase, care au ridicat palate pe bani nedeclarați, vor fi iertate. Alina Radu se întreabă însă de ce aleșii poporului n-au propus nici un proiect de lege care să diminueze cel puțin din povara fiscală a tinerilor, care plătesc lunar în jur de 30% impozite din salariile de câteva mii de lei. Și fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a scris pe contul său de Facebook, că dacă „aministia celor de la guvernare va deveni lege”, atunci cel mai probabil că o să urmeze o „accelerare a privatizărilor, cu resursele obținute prin metode dubioase”, dar legalizate între timp.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Rezultatele alegerilor din Transnistria au fost urmărite și peste Ocean, scrie Ion Surdu pe portalul MoldNova.eu. El face referire la un articol din publicația americană The Wall Street Journal. Ion Surdu citează jurnaliștii americani, care scriu că principalul câștigător după alegerile din stânga Nistrului, nerecunoscute de comunitatea internațională, este liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Publicația americană mai scrie că Moscova pregătește anexarea formală a regiunii din estul Republicii Moldova, totuși, la părerea jurnaliștilor americani, o Transnistrie reintegrată ar fi cea mai bună speranță pentru rezolvarea conflictului înghețat, dar, recunosc ei, totul depinde de interesele Rusiei în regiune.

În Ziarului de Gardă mai găsim și opinii la subiectul așa ziselor alegeri din stânga Nistrului. Analistul politic Anatol Țăranu spune că victoria generalului de miliție Vadim Krasnoselski în fața fostului așa zis președinte al regiunii, Evgheni Șevciuk, „nu înseamnă neapărat și schimbarea modului de abordare a problemei transnistrene”. Totuși, Anatol Țăranu crede că lucrurile ar putea să se complice cu noul președinte prorus de la Chișinău, dar recunoaște analistul - Igor Dodon nu va putea avea o influență prea mare atâta timp cât nu se va bucura de sprijinul guvernului și parlamentului. Pe de altă parte, comentatorul politic Valentin Krîlov consideră că situația se poate schimba radical dacă Putin și Trump vor ajunge la noi înțelegeri în ceea ce privește zonele de influență din estul Europei.

„Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după semnare, a rămas la nivelul formalismului, fără realizări practice”, este constatarea publicată de Agenția de presă IPN, care citează un studiu realizat de IDIS Viitorul. Expertul în politologie Ion Tăbârță spune că „după semnarea Acordului de Asociere, autorităţile moldoveneşti şi-au permis să delapideze sistemul bancar, afectând foarte mult securitatea economică a Republicii Moldova”. Și expertul IDIS, Viitorul Valentin Lozanu, crede că Moldova rămâne fără o politică externă care să se axeze pe o promovare activă a intereselor economice peste hotare.

Analistul politic Igor Volnițchi scrie pe tribuna.md că votarea în Parlament pentru încetarea mandatului de deputat al ex-liderului PLDM, Vlad Filat, seamănă mai mult cu o răzbunare. După părerea lui Igor Volnițchi, „Vlad Filat e un om de care-şi şterg picioarele şi duşmanii săi de cândva, şi mulţi dintre acei pe care el i-a ajutat în viaţă, le-a oferit perspective. Chiar dacă a greşit undeva sau a comis careva fapte condamnabile, este absolut evident că nu merită tratamentul la care este supus”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG