Linkuri accesibilitate

De ce femeia de serviciu are un salariu mic?


Oameni vîrstnici care nu au un loc de muncă, care ar vrea să muncească, dar li se propun numai salarii mizerabile.

Într-un troleibuz, dis-de-dimineaţă, am ascultat lamentaţia unei femei de circa 60 de ani care îi vorbea unei doamne mai tinere, proprietara unei săli de fitness. Doamna vîrstnică spunea că în calitatea ei de femeie de serviciu la o instituţie munceşte toată ziulica pentru 2000 de lei. Un salariu care nu-i poate soluţiona problemele cotidiene. Şi doamna de circa 60 de ani zicea că ar vrea să abandoneze instituţia zgîrcită, dar că în acelaşi timp riscă să moară de foame. Avea o privire lîncedă. Patroana sălii de fitness îi spuse că ea le plăteşte femeilor de serviciu cîte 3000 de lei, dar le cere să muncească şi mai mult. Îi propuse un loc de muncă doamnei vîrstnice într-un complex locativ al unui amic, să facă curăţenie în apartamentele închiriate pentru scurt timp. „Munceşti două ore şi ai 2700 de lei…” îi spuse patroana tînără, dar doamna vîrstnică nu fu impresionată. Şi acest salariu nu ar fi fost unul mulţumitor.

De ce femeia de serviciu are un salariu mic?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Viaţa femeilor de serviciu, cu precădere doamne în etate, nu e deloc uşoară. Salariile lor sînt mici-ridicole. Despre femeile de serviciu din Moldova s-ar putea scrie o dramă. Există oameni vîrstnici care nu au un loc de muncă, care ar vrea să muncească, dar li se propun numai salarii mizerabile.

De fapt, o muncă poate fi găsită întotdeauna. Problema nu e locul de muncă. Problema e salariul. Bunăoară, e nevoie pretutindeni de o femeie de serviciu. Altceva e că femeia de serviciu e plătită prost. Cineva acceptă acest salariu prost, altcineva nu-l acceptă şi devine şomer.

Dar de ce femeia de serviciu are un salariu mic dacă societatea are nevoie de această muncă? Toţi au nevoie de curăţenie, nu? Femeia de serviciu are un salariu mic deoarece munca cu pricina nu necesită o mare competenţă şi poate fi făcută de oricine. Şi atunci cînd cineva refuză salariul mizerabil de 2000 de lei, apare ca la comandă altcineva care, constrîns de împrejurări, îl va accepta. Numai dacă patronii nu ar găsi uşor şi repede oameni care să le facă ordine pentru sume ridicole, femeia de serviciu ar avea un salariu mai mare. Dacă toate femeile de serviciu ar refuza într-o bună zi salariile lor mici şi ar abandona locurile de muncă, situaţia s-ar schimba. Dar asta în Moldova e greu de presupus.

Una e să fii femeie de serviciu în Moldova şi alta – în Italia.

XS
SM
MD
LG