Linkuri accesibilitate

Ucraina procedează la stabilizarea sectorului financiar printr-o naționalizare


La o filială a Privatbank la Kiev

PrivatBank deține o treime din depunerile bancare din Ucraina.

Ucraina a anunțat duminică seară că naționalizează cea mai mare bancă comercială , PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbușirea sistemului bancar din țara și așa instabil și afectat de război.

PrivatBank deține o treime din depunerile bancare din Ucraina, iar preluarea are loc după luni de zvonuri că banca și-a înmulțit creditele neperformante.

În conformitate cu decizia de duminică a Guvernului ucrainean, statul va devenit, prin Ministerul de Finanțe, „proprietar sută la sută al PrivatBank, garantând funcționarea neîntreruptă a instituției și siguranța banilor clienților”.

Decizia respectă cererea Fondului Monetar Internațional ca Ucraina să-și curețe și să-și stabilizeze sectorul financiar netransparent pentru a putea obține creștere economică sustenabilă.

La o întîlnire între președintele Petro Poroșenko și oligarhul Ihor Kolomoiski la Kiev în 2015
La o întîlnire între președintele Petro Poroșenko și oligarhul Ihor Kolomoiski la Kiev în 2015

Banca era deținută de miliardarul cu ambiții politice, Igor Kolomoiski. Acesta se află în conflict cu președintele Petro Poroșenko, fiind și una din primele ținte ale eforturilor anticorupție depuse de președinte.

Presa ucraineană a scris că, în ultimele luni, PrivatBank a acordat credite unor insideri, știind că banii nu vor fi restituiți niciodată. Aceste speculații au accentuat problemele băncii, a cărei valoare a scăzut cu aproape 50%, la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca centrală a Ucrainei îi ceruse lui Kolomoiski să investească miliarde de dolari pentru a-și întări banca, dacă vrea să o păstreze. Dar miliardarul nu s-a conformat, așa încât autoritățile au intervenit.

Analistul Oleksandr Savcenko, care conduce Institutul Internațional de Business din Ucraina, crede că decizia guvernului este justă. Analistul a spus cotidianului de limbă engleză Kyiv Post că sistemul bancar ucrainean putea fi afectat puternic, dacă PrivatBank ar fi fost închisă.

„Alte bănci nu și-ar fi putut scoate banii de la PrivatBank, s-ar fi declanșat o serie de falimente în lanț și s-ar fi produs panică”, spune Savcenko. „Relansarea sistemului ar fi durat în jur de o lună sau două iar pierderile s-ar fi ridicat la 2-3 procente din Produsul Intern Brut”, mai spune analistul.

Economistul Serghii Fursa de la compania de investiții și servicii financiare Dragon Capital este citat de Agenția France Presse (AFP) spunând că „între 80 și 90% din creditele acordate de PrivatBank au avut ca beneficiare instituțiile controlate” de Kolomoiski însuși. „Cu alte cuvinte, banii au fost retrași din bancă chiar de către proprietarii acesteia”, spune Fursa.

PrivatBank a spus că decizia guvernamentală este o consecință a „atacurilor mediatice” asupra sa puse la cale de politicieni guvernamentali, rivali ai lui Kolomoiski.

Directorul general adjunct al PrivatBank, Oleg Gorohovskii, a spus că banii deponenților sunt în siguranță iar acest lucru este cel mai important. „Banca va continua să funcționeze ca până acum”, a spus bancherul. Kolomoiski personal încă nu a reacționat.

AFP comentează că miliardarul care nu este la prima confruntare cu președintele Poroșenko ar putea intra deschis în politică acum pentru a face oficial opoziție guvernului.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG