Linkuri accesibilitate

Consiliul Rusia - NATO se încheie fără rezultat


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg


NATO și Rusia încă au „profunde divergențe în chestiunea crizei” din Ucraina, a spus secretarul general Jens Stoltenberg, după ce discuțiile de luni dintre ambasadorii țărilor din NATO la Bruxelles și cel al Rusiei, Aleksandr Grușko nu au dus la nici un rezultat, deși s-au întins vreme de mai bine de trei ore.

In afara Ucrainei, ambasadorii au mai discutat și manevrele militare din regiune, pe care le duc atât Rusia cât și NATO. Aliaţii NATO, în principal Germania, au explicat Rusiei că desfăşurarea în Polonia şi statele baltice a celor patru batalioane multinaţionale, cu un efectiv total de până la 4.000 de militari, va avea doar un rol defensiv.

Alianţa Nord-Atlantică mai afirmă că această măsură este una modestă comparativ cu efectivele militare desfăşurate de Rusia în zonă, NATO estimând că aproximativ 330.000 de militari ruşi se află dislocaţi la frontiera de est a Ucrainei.

Rusia a creat îngrijorare la Bruxelles, după ce a instalat rachete nucleare pe navele sale militare de la Marea Baltică. Multiplele incursiuni în spațiul aerian al țărilor scandinave nu au făcut decât să exacerbeze tensiunile.

NATO a mai ridicat și problema piloților militari ruși, care iau uneori provocator mari riscuri, zburând dinadins foarte aproape de avioane ale NATO fără să fi activat în prealabil sistemul informatic care ar permite să fie identificați.

Cele mai „profunde neînțelegeri”, cum a spus secretarul general Stoltenberg, rămân în continuare cele în legătură cu Ucraina.

NATO nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, an în care Alianța a și pus capăt contactelor regulate cu Moscova.

Incepând de atunci, NATO a răspuns tendințelor expansioniste ale Rusiei prin manevre militare în țările baltice, Polonia, Ucraina și Georgia.

Cu toate astea, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat recent că, în opinia sa, Rusia nu intenţionează să atace Alianţa Nord-Atlantică, însă Moscova a devenit o sursă de instabilitate, incertitudine şi imprevizibilitate.

In paralel cu întâlnirea NATO, Uniunea Europeană a decis, la unanimitatea celor 28 de state membre, extinderea cu încă șase luni a sancțiunilor economice impuse Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG