Linkuri accesibilitate

Marotele lui Dodon (Deschide.md)


Amnistia fiscală: până la ce nivel pot suporta moldovenii umilința? (Tribuna.md)

Într-un editorial pentru Deschide.md, Iulian Chifu notează că președintele ales, Igor Dodon își uită rolul de independent și apărător al cetățenilor Republicii Moldova și se plasează direct de partea Rusiei, considerându-se vădit în război cu România, dar și cu propriul stat. Autorul face referire la un interviu al lui Igor Dodon pentru Russia Today și susține că unirea și românizarea sunt marotele lui Dodon, la care revine atunci când vorbește cu presa rusă, când își dă drumul la sentimentele pe care, altfel, le machiază sau nuanțează în interviurile cu presa locală din Republica Moldova sau cu presa din România. Iulian Chifu remarcă dispariția ideii fraților români și a vizitei la București, și continuă autorul, menținerea lui Igor Dodon pe asemenea poziții îl izolează nu numai de România, de civilizație, de societate, ci chiar de proprii săi cetățeni.

Tribuna.md publică un comentariu semnat de Igor Volnițchi și, scrie el, preconizata amnistie fiscală este un fel de test, prin care guvernarea vrea să obţină răspuns la întrebarea: până la ce nivel pot suporta moldovenii umilința, fără a riposta? Autorul amintește că pe timpul guvernării comuniste a exista o asemenea inițiativă, dar nimeni nu a mai ajuns să afle cine au fost „beneficiarii” ei şi cât a pierdut statul de pe urma acestui pas „generos”. În opinia sa, guvernarea dă dovadă de cinism atunci când le spune cetățenilor că trebuie să strângă cureaua, asta în timp ce o gașcă de privilegiați ai săi beneficiază de facilități. Autorul notează că „pe de o parte, se introduc aşa-numite impozite pe lux, pe care de cele mai multe ori trebuie să le plătească persoane care abia de leagă tei de curmei, se obligă posesori de automobile vechi să achite noi impozite, iar pe de altă parte celor care au furat statul în toţi aceşti ani li se iartă orice”.

Evenimentul Zilei îl citează pe analistul politic Oazu Nantoi. Acesta a declarat pentru într-un interviu pentru postul de televiziune Digi24, că liderii separatiști de la Tiraspol sunt strict sub coordonarea Moscovei și că Rusia nu dorește să controleze doar această regiune, ci toată Republica Moldova. În opinia sa, autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană sunt obligate să menţină, utilizând instrumentele unui regim autoritar şi xenofob, controlul rigid asupra populaţiei din regiune, anihilând dur orice abatere de la ideologia „oficială” de „avanpost al Rusiei”. Referindu-se la mesajele de felicitare transmise lui Krasnoselski de către președintele Igor Dodon și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, Oazu Nantoi a spus că sunt „acțiuni orchestrate a doi agenți de influenţă ruși, ghidați de bagheta de la Kremlin”.

Bancherul „fantomă” din dosarul lui Vlad Filat - este titlul unei investigații semnată de Mariana Rață, pe Anticorupție.md. Autoarea scrie că numele bancherului rus Pavel Neumîvakin este invocat în dosarul în care este judecat Vlad Filat de către fostul secretar general al Guvernului Victor Bodiu. Citat la Judecătoria sectorului Buiucani pentru a depune mărturii în dosarul fostului său șef de la Guvern, Bodiu a declarat că la începutul anului 2013 ar fi primit indicații de la Vlad Filat să se întâlnească cu reprezentanții unei bănci rusești care ar fi fost interesați să procure o parte din activele neperformante de la BEM. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice l-au găsit pe Pavel Neumîvakin, care nu mai activează la Petrocomerț Bank din 2014. Bancherul, desemnat în urmă cu câțiva ani cel mai bun manager de bancă din Federația Rusă, a declarat că ultima dată a fost în Republica Moldova în 2012, dar nu are nicio treabă cu Banca de Economii. Neumîvakin confirmă că îl cunoaște pe Ilan Șor, dar spune că nu a fost niciodată în clădirea Guvernului Republicii Moldova și nici nu îl cunoaște pe Victor Bodiu.

Editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național scrie despre disputa dintre Anatol Șalaru și Mihai Ghimpu. Misterul unui asemenea deznodământ este cu atât mai mare, cu cât Șalaru însuși pare să fie inițiatorul propriei sacrificări, remarcă autorul. În opinia sa, „Șalaru a pășit pe „eșafod” atunci când a calificat drept „dezastruos” rezultatul obținut de Ghimpu în cursa prezidențială, când a cerut convocarea unui congres al PL în legătură cu eșecul liderului PL în alegeri”. Mai mult, scrie Nicolae Negru, ministrul Apărării a vorbit despre necesitatea schimbării actualei conduceri a PL, sugerând că Mihai Ghimpu e un lider epuizat și trebuie înlocuit. Impresia editorialistului este că Șalaru a intrat în „cușca” lui Ghimpu intenționat, așteptând să fie demis din toate funcțiile.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG