Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis refuză numirea lui Sevil Shhaideh ca premier al României


Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh

„Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere”, a declarat președintele.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că nu a acceptat să o numească premier pe Sevil Shhaideh, propusă de câștigătorul detașat alegerile de la 11 decembrie, Partidul Social-Democrat, și de aliatul lui la guvernare, Alianța Liberalilor și Democraților. „Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere”, a spus președintele român, la Palatul Cotroceni, fără să precizeze vreun motiv. El a cerut PSD și ALDE să vină cu o nouă propunere.

Liderul PSD Liviu Dragnea spunea săptămâna trecută că Shhaideh va fi singura propunere pentru postul de premier.

Sevil Shhaideh, o economistă din Constanța de 52 de ani, ar fi putut să devină primul premier musulman și femeie din istoria României. Presa românească a speculat de la avansarea numelui ei ca posibil viitor premier că ar putea avea probleme cu legăturile soțului său sirian cu regimul președintelui de la Damasc, Bașar al-Assad.

Opoziția politică și unii formatori de opinie i-au reproșat lui Shhaideh relativa lipsă de experiență politică și relațiile personale apropiate cu liderul PSD Liviu Dragnea, care nu poate fi premier pentru că ispășește o pedeapsă suspendată cu închisoarea pentru fraude electorale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG