Linkuri accesibilitate

Kîrgîstanul verifică identitatea presupusului atacator de la clubul din Istanbul (VIDEO)


Presa din Turcia a dat publicității o înregistrare video de tip selfie despre care se crede că l-ar înfățișa pe suspectul principal,

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Oficialitățile din Kîrgîstan colaborează cu cele turce în ancheta menită să-l identifice pe posibilul suspect în uciderea a 39 de persoane în noaptea de Anul Nou într-un club de pe malul Bosforului la Istanbul.

Rakhat Suleimanov, purtătorul de cuvînt al serviciului național de securitate din Kîrgîstan a declarat în 3 ianuarie postului de radio Europa Liberă/Libertatea că oficialitățile kîrgîze încearcă să verifice autenticitatea unei fotografii dintr-un presupus pașaport kîrgîz postată pe rețelele de socializare.

Atacatorul, care e încă în libertate, a dat buzna puțin după trecerea în noul an în clubul Reina din Istanbul înarmat cu o armă automată, a ucis 39 de persoane și a rănit altele 69.

Între cei răniți se află și o moldoveancă, despre care ministerul de externe de la Chișinău a spus că se află în afara oricărui pericol și va fi externată probabil la sfîrșitul acestei săptămâni.

Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat acest atac terorist, spunînd că el a fost îndreptat împotriva unei „sărbători apostate” și e o răzbunare pentru intervenția militară a Turciei în Siria.

Poza de pașaport pare a înfățișa același bărbat care apare într-o înregistrare video de tip selfie postată și ea pe rețelele de socializare în 3 ianuarie, și despre care se crede că l-ar înfățița pe suspectul principal în atacul sângeros din noaptea de Anul Nou la clubul din Istanbul.

Turcia: video cu presupusul atacator de la clubul Reina din Istanbul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Înregistrarea video de tip selfie are 45 de secunde și arată un bărbat plimbînd-se în apropiere de Piața Taksim din centrul Istanbulului. Clipul a fost difuzat fără sunet în 2 ianuarie de televiziunea turcă. Ora și data înregistrării nu au putut fi verificate imediat. Bărbatul din video seamnă cu cel dintr-un stop cadru dat presei de poliția turcă în 1 ianuarie (DHA via Reuter).

Presa din Turcia a relatat că atacatorul din clubul Reina ar putea fi originar din Asia centrală.

Unii experți au spus că înregistrarea video a atacului sugerează că bărbatul avea instrucție militară.

Purtătorul de cuvînt al guvernului turc Numan Kurtulmus a declarat în 2 ianuarie că autoritățile turce sînt pe cale să-l identifice pe atacator și au amprente despre cred că aparțin acestuia. (Serviciul kîrgîz al postului de radio Europa Liberă/Libertatea. Traducere de Lucian Ștefănescu)

XS
SM
MD
LG