Linkuri accesibilitate

Continuă operațiunea de căutare a autorului masacrului de la clubul din Istanbul


Kîrgîstanul spune că cetățeanul kîrgîz Iahe Mașrapov nu e suspect în acest caz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Oficialitățile kîrgîze spun că bărbatul ale cărui nume și pașaport au apărut în presa turcă și italiană, și pe rețelele de socializare ca posibil autor al masacrului de la clubul din Istanbul în noaptea Anului Nou nu este suspect în acest caz.

Rakat Suleimanov, purtătorul de cuvînt al serviciului național de securitate din Kîrgîstan a declarat postului de radio Europa Liberă/Libertatea că bărbatul, care se numește Iahe Mașrapov, se află în Kîrgîstan și a fost interogat atît de autoritățile turce cît și de cele kîrgîze.

Suleimanov a adăugat că Mașrapov, care e om de afaceri, și locuiește în orașul Kara-Suu din Kîrgîstan, a zburat de la Istanbul la Bișkek în 3 ianuarie, folosind un pașaport autentic.

Cursa aeriană Istanbul - Bișkek a decolat cu o oră întîrziere, după ce autoritățile turce i-au permis omolului de afaceri kîrgîz să părăsească Turcia în urma interogatoriului.

Mașrapov a declarat portalului de știri Turmush că nu știe cum a ajuns poza din pașaportul său pe rețelele de socializare.

Între timp, autoritățile turce continuă o amplă operațiune de căutare a atacatorului care a ucis 39 de oameni și a rănit alți 69 în noaptea de Anul Nou la clubul Reina de pe malul Bosforului la Istanbul.

Între cei răniți se află și o moldoveancă, despre care ministerul de externe de la Chișinău a spus că se află în afara oricărui pericol și va fi externată probabil la sfîrșitul acestei săptămâni.

Gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat acest atac terorist, spunînd că el a fost îndreptat împotriva unei „sărbători apostate” și e o răzbunare pentru intervenția militară a Turciei în Siria.

Purtătorul de cuvînt al guvernului turc Numan Kurtulmus a declarat în 2 ianuarie că autoritățile turce sînt pe cale să-l identifice pe atacator și au amprente despre cred că aparțin acestuia.

Poza de pașaport postată de social media a generat interes pentru că părea să-l arate pe același bărbat care se plimbă în piața Taksim din Instanbul într-o înregistrare video postată pe internet în 3 ianuarie.

Există de asemenea înregistrări ale camerelor de supraveghere din clubul Reina care-l arată pe atacatorul din noaptea de Anul Nou.

Gruparea Statul Islamic și alte grupuri teroriste folosesc deseori pașapoarte furate cu care militanții încearcă să călătorească fără să fie descoperiți.

Numărul persoanelor arestate de autoritățile turce a ajuns între timp la 12, și între ele se află și doi cetățeni străini arestați marți la aeroportul internațional de la Istanbul. (RFE/RL. Traducere de Lucian Ștefănescu)

XS
SM
MD
LG