Linkuri accesibilitate

Între principalele priorităţi ale unioniştilor din 2017 se numără și demiterea lui Igor Dodon (Adevărul)


Revista presei de la București.

Agerpres si, imediat, Stiripesurse.ro au preluat informația că președintele Republicii Moldova i-a ridicat cetățenia moldovenească fostului președinte român Traian Băsescu, prin intermediul Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic. Este citată postarea pe FB a lui Dodon, în care invocă și încălcarea unor proceduri la acordarea cetățeniei. Știrea Agerpres citează mai larg: ”Traian Băsescu, și-a motivat decizia Igor Dodon, a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat sa recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc". Agenția de știri mai precizează că decizia vizează numai cetățenia lui Traian Băsescu, nu și a soției sale, Maria Băsescu.

În „Adevărul”, militantul unionist Lulea Marius Dorin prezintă principalele priorităţi pe care unioniştii le vor avea în 2017: ”demiterea lui Igor Dodon, dezvoltarea puţinelor produse media de limba română din Republica Moldova şi acţiuni concrete din partea noului Guvern şi Parlament de la Bucureşti”. Autorul comentariului admite că numărul alegătorilor cu convingeri unioniste n-a fost deloc suficient ca să împiedice alegerea ca șef de stat a pro-rusului Igor Dodon, dar se referă și la un ”non-combat” cam suspect al contracandidatei în alegeri a lui Dodon, Maia Sandu. Aceasta nu ar fi avut ”o prestaţie reuşită nici în campania electorală iar lipsa ei de reacţie în contestarea fraudelor masive de la urnele de vot a ridicat multe semne de întrebare”.

Două articole se referă la atitudinea instituțiilor statului român față de dispariția subită a inculpatului Sebastian Ghiță, patronul trustului de televiziune România TV și om de afaceri cu contracte enorm de mari cu statul. Malin Bot, de la „România liberă”, se declară uimit că președintele Klaus Iohannis, în calitatea de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, nu a pus niciun fel de întrebări șefilor SRI, în condițiile în care Sebastian Ghiță, aflat în regim de control judiciar, transmite tot felul de mesaje ”toxice” prin televiziunea sa, iar firmele pe care le deține încasează pe mai departe mulți bani din contracte cu instituții publice. „Adevărul” o publică pe Alina Mungiu-Pippidi, al cărei comentariu cere pur și simplu închiderea postului RTV. Consiliul Național al Audiovizualului ar avea cel puțin cinci motive (enunțate în text) pe baza cărora poate fi ridicată licența, iar unele personaje politice importante ar fi datoare cu gesturi în forță: de pildă, premierul în exercițiu, Dacian Cioloș, care, consideră Mungiu-Pippidi, trebuie neapărat să-l dea în judecată pe Ghiță imediat ce va ieși din mandat. Obiectul sesizării instanței ar fi intoxicarea căreia i-a căzut victimă Cioloș în timpul campaniei electorale: respectiv aberația repetată la RTV că ar fi fiul miliardarului american George Soros. Neadevărul, crede analista publicată de „Adevărul”, i-a știrbit serios din popularitate și, prin scorul slab obținut de Partidul Național Liberal care l-a dorit ca viitor premier, i-a diminuat șansa de a reveni la Palatul Victoria.

Presa publică marți lista miniștrilor din viitorul guvern condus de Sorin Grindeanu (de la social-democrați), un guvern de coaliție PSD-ALDE, dar este vorba de propunerile aprobate azi la PSD, și care abia mâine vor fi înaintate la parlament. Pe listă sunt deja numeroase nume cu dosar încărcat în bazele de date ale jurnaliștilor, dar lucrurile se vor clarifica abia zilele următoare.

XS
SM
MD
LG