Bună ziua, dragi ascultători, la microfon Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene.
Cu ocazia Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă, Radio Europa Liberă vă invită să ascultați un program muzical special, realizat de Victor Eskenasy, „Lumina de la Răsărit”. La început, însă, ca de obicei, buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:
Fostul lider socialist Igor Dodon a depus jurământul de președinte al Republicii Moldova. Înaintea ceremoniei oficiale de vineri, adresându-se celor câteva sute de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor în fața Palatului Republicii, Igor Dodon s-a angajat „să facă ordine în țară și să asigure statalitatea, neutralitatea și identitatea moldovenească”. Igor Dodon a promis din nou că ,,va fi președintele tuturor” și i-a îndemnat pe cei care nu l-au votat ,,să coboare de pe baricade”. Mulțimea a urmărit din stradă ceremonia de învestire și a salutat zgomotos momentul depunerii jurământului și discursul ce a urmat. Cu toate că a accentuat nevoia apropierii de Federația Rusă din perspectiva unor avantaje economice și sociale, Igor Dodon a zis că ,,va întinde poduri atât spre est, cât și spre vest”. După învestire, Igor Dodon a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, acolo unde, pe lângă simpatizanții săi, îl așteptau și câteva zeci de persoane, contestatari ai victorie sale. Ceremonia de depunere a jurământului a lui Igor Dodon a fost boicotată de Partidul Comuniștilor, deputații Partidului Popular European, cei din Partidul Liberal și deputații liberal-democrați.
În ajunul vizitei sale de vineri la Chișinău, unde a asistat la învestirea președintelui Igor Dodon, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană, a pledat pentru oprirea integrării europene a Moldovei și împotriva așa-numitei „rusofobii” promovate la Chișinău. „(Relațiile moldo-ruse) nu se pot încălzi atâta vreme cât Moldova rămâne în cadrul Acordului de Asociere cu UE”, a spus Rogozin, într-un interviu pentru cotidianul „Komsomolskaia Pravda”. Tot acolo demnitarul rus i-a avertizat pe unii politicieni de la Chișinău în frunte cu ministrul apărării Anatol Șalaru că politica lor „rusofobă” și pro-europeană riscă să reaprindă conflictul transnistrean.
Dmitri Rogozin l-a primit, la începutul săptămânii trecute, la Moscova, pe noul lider transnistrean Vadim Krasnoselski. Revenit miercuri la Tiraspol, Krasnoselski a spus că se așteaptă ca Rusia să ajute administrația sa să stabilizeze rata de schimb a rublei prin mărirea rezervelor de aur și valute străine, relatează Interfax, care mai notează că prețul unui dolar american la Tiraspol este oficial de 11,3 ruble transnistrene, iar la negru – de 14,5 ruble. Krasnoselki a mai spus că a discutat cu Rogozin despre „integrarea economiei transnistrene în cea eurasiatică”. Tot despre „sprijinul multilateral” oferit de Rusia regiunii transnistrene a fost vorba și la întâlnirea lui Vadim Krasnoselski cu viceministrul rus Grigori Karasin.
Premierul Pavel Filip a declarat că așteaptă o ieftinire a gazelor naturale rusești livrate Republicii Moldova. Filip a făcut declarația după convorbiri purtate miercuri la Chișinău cu Valeri Golubev, vicepreședintele Consiliului de Administrație al concernului rus „Gazprom”. Cei doi s-au înțeles să prelungească pe trei ani, până în 2019, vechiul contract de livrare gazelor rusești Republicii Moldova, care prevede că prețul se schimbă în funcție de cotația petrolului la bursele internaționale. Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a spus că preţul gazelor cumpărate de la Gazprom a scăzut în 2016 și va ajunge la un nivel mediu pentru întregul an de circa 190 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Tot săptămâna trecută, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană au confirmat că acordă Moldovei 92 de milioane de euro, inclusiv 10 milioane nerambursabile pentru a prelungi până la Chișinău gazoductul Iași - Ungheni, prin care Republica Moldova primește gaze naturale românești, din 2014.
Și acum, vă invit să ascultați programul special de sărbători realizat de Victor Eskenasy.
***
Ca în fiecare an, Radio Europa Liberă vă invită să ascultați un program muzical special cu ocazia Crăciunului și a Sărbătorilor de iarnă. Ilustrația muzicală ne-a fost oferită de Serviciul de presă al companiei de discuri BMC (Budapest Music Center), care a publicat anul trecut dublul album intitulat Orientale Lumen II (Lumină din Est), cu subtitlul „Imnuri greco-bizantine, cîntece religioase din Moldova, cîntece paraliturgice bulgare și elene”, în interpretarea Corului de bărbați Sfîntul Efraim, dirijat de Tamás Bubnó, și a unor invitați speciali.
Între ei, cunoscuta solistă Márta Sebestyen, pe care o puteți asculta într-un cîntec liturgic deosebit de frumos, la origine cîntat în regiunea locuită de ciangăi din Moldova. Istoria Bunei Vestiri sau „Cînd Îngerul a coborît la Maria”.
***
Corul de bărbați Sfîntul Efraim avînd-o ca invitată specială pe Márta Sebestyén pe un nou compact disc de muzică religioasă al casei BMC.
Discul a fost realizat cu sprijinul Fundației Sfîntul Efraim și al Băncii de Dezvoltare Ungare și constă într-o compilație de imnuri religioase și rugăciuni de origine bulgară, greacă, ungară, rusă, ruteană, sîrbă și ucraineană, cîntate într-o serie de concerte ale Corului de bărbați Sfîntul Efraim, desfășurate în Basilica Sf. Ștefan de la Budapesta în 2013-2014 și înregistrate de Radio Bartok, canalul muzical al radiodifuziunii ungare.
Corul, compus din 14 cîntăreți profesioniști, astăzi un grup ce și-a cîștigat notorietatea pe scena muzicală internațională, a fost creat în 2002 de dirijorul și cercetătorul Tamás Bubnó. Acesta a descoperit în cursul documentării pentru teza sa de doctorat, în zona subcarpatică a Ucrainei, un manuscris necunoscut al Liturgiei Sf. Ioan Gură de Aur, compusă pentru cor bărbătesc de Joann (Janos) Boksay (1874-1940), un preot catolic, compozitor și dirijor de cor. Intre compozițiile lui notabile se află Zece Liturghii Divine ale Sf. Ioan, dintre care s-au păstrat partiturile a numai patru, Missa în Do major - datînd de la 1900 – fiind cea mai cunoscută.
Corul lui Tamás Bubnó a fost creat, deci, pentru a interpreta acest manuscris-partitură, iar, ulterior, după ce a început să participe în mod regulat la slujbele liturgice bizantine ale Bisericii greco-romane din Ungaria, a adoptat numele Sfîntului Efraim Sirianul (307-378), considerat primul mare autor de imnuri bizantine și poreclit „Harpa Sfîntului Duh”.
***
Un cîntec tradițional ucrainean de întîmpinare a Noului An, într-un aranjament muzical semnat de Gyorgy Philipp în 1982, în interpretarea Corului de bărbați Sfîntul Efraim pe un nou CD al companiei BMC.
Culegător neobosit de muzică religioasă, Tamás Bubnó a realizat un aranjament și a înregistrat cu corul său, între multe alele, și cîntecul tradițional bulgar de Crăciun „Malka moma dvori mete”…
***
Corul de bărbați Sfîntul Efraim și vă amintesc că ascultați un program muzical special de Crăciun, la Radio Europa Liberă.
***
După această rugăciune a clopotelor de pe discul Orientale Lumen II, o nouă piesă muzicală „Laudă Domnul, suflet al meu…”, un imn religios compus de compozitoarea ucraineană Lesia Diciko, pentru soprană și cor de bărbați. Solistă este soprana Tünde Szabóki.
***
Tot o voce feminină, din nou Márta Sebestyén alături de Corul de bărbați Sfîntul Efraim, într-o rugăciune tradițională maghiară cerînd binecuvîntare și pace în Noul An (un aranjament muzical din 1981 semnat de Márk Bubnó).
***
În încheierea programului nostru muzical special vă propunem un dialog coral între două melodii liturgice, una elenă, cealaltă maghiară, ce își răspund una alteia pe cuvintele imnului de Crăciun al Sfîntului Cosma, din secolul al optulea: „Christos s-a născut; să-L glorificăm! Christos vine din cer; veniți să-l întîmpinăm!” – Corul de bărbați Sfîntul Efraim, avînd-o ca solistă pe Nektaria Karantzi, o renumită interpretă de cîntece tradiționale și profesoară, între altele, de muzică bizantină, la Conservatorul Central din Atena.
***
Aici se încheie programul nostru special de Crăciun, ilustrat cu piesele unui nou și remarcabil disc compact al companiei BMC. Radio Europa Liberă și realizatorul acestui program Victor Eskenasy vă doresc Sărbători fericite și vă urează La mulți ani!
***
Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediţie a emisiunii Dialoguri transnistrene. Radu Benea vă mulţumește pentru atenţie şi vă urează toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.