Linkuri accesibilitate

Barack Obama își ia rămas bun la sfârșit de mandat prezidențial (Video)


Barack Obama în Biroul Oval, imagine din clipul video postat astăzi de Casa Albă

Președintele american a ales să-și țină discursul de rămas-bun la Chicago, nu la Casa Albă, cum era tradiția, pentru că „la Chicago a început totul”.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, se pregătește să-și ia rămas-bun de la americani după două mandate cu un discurs pe care-l va rosti marți seară – miercuri în zori, în Moldova – la Chicago, orașul unde și-a început cariera politică. Mircea Țicudean a încercat să afle care vor fi ideile principale ale discursului lui Obama, după ce președintele a postat pe pagina de net a Casei Albe un video prin care-i invită pe americani să-l urmărească diseară.

În înregistrarea video președintele Barack Obama spune că a ales să-și țină discursul de rămas-bun la Chicago, nu la Casa Albă, cum era tradiția, pentru că „la Chicago a început totul”. Obama și-a amintit de anii când era un tânăr activist democrat, proaspăt ieșit de pe băncile școlii și animat de credința că poate contribui la o nouă etapă în construirea democrației americane.

„Cele două învățăminte pe care le voi lua cu mine”, spune la despărțire Obama, înfățișat în video în Biroul Oval, sunt că „schimbarea este posibilă, că sistemul va răspunde la efortul colectiv al oamenilor de rând când vor vrea să împingă țara într-o direcție mai bună.

„Al doilea lucru care-mi rămâne după experiența de președinte este bunătatea fundamentală a americanilor”. „Asta îmi dă multă încredere în viitorul nostru” – a spus Obama, în finalul scurtei adresări video dinaintea mult mai amplului discurs pe care-l va ține la noapte.

Agenția Associated Press scrie că acesta va fi probabil mesajul principal al lui Obama: „păstrați-vă încrederea în viitor, indiferent ce credeți despre viitorul președinte”.

În campania electorală de anul trecut, Obama și democrații lui pictaseră în culorile cele mai sumbre o eventuală președinție a republicanului Donald Trump; acum, președintele la capăt de mandat, va fi nevoit să explice cum anume viziunea lui despre viitorul Americii se poate transforma în realitate chiar și în „era Trump”.

Obama este cunoscut drept unul din cei mai mari oratori ai politicii americane din ultimele decenii – iar oficialii de la Casa Albă spun că discursul de la noapte de la Chicago va fi unul deosebit. Hotărât să nu „recite” pur și simplu istoria ultimilor opt ani, Obama a cerut echipei sale de consilieri să redacteze o adresare care să treacă peste barierele politicului, adresându-se tuturor, inclusiv celor care l-au votat pe Trump.

AP scrie că principalul scriitor de discursuri al lui Obama, Cody Keenan, a început lucrul la text luna trecută, când Obama se afla în vacanță în Hawai, înmânându-i prima ciornă în avionul cu care președintele se întorcea la Washington. Luni seară Obama deja era „cufundat” în a patra ciornă, iar Keenan a petrecut cel mai probabil toată noaptea trecută la serviciu, ocupat cu ultimele retușuri.

Într-o panoramă mai rar-întâlnită a efortului colectiv din spatele unor asemenea discursuri, AP scrie, citând surse anonime de la Casa Albă, că în ultima lună consilierii au consultat din nou toate discursurile notabile ale lui Obama, și că pentru noul discurs au fost „convocați” la Washington și foști consilieri și autori de discursuri.

Un alt detaliu de culise este că pentru Obama deplasarea la Chicago, împreună cu Michelle Obama și cu vicepreședintele Joe Biden, va fi ultima ocazie de a zbura cu avionul prezidențial Air Force One în calitate de șef al statului – deși, scrie AP – el va mai folosi odată aeronava, înspre o destinație încă neprecizată la scurt timp după învestirea lui Trump, la 20 ianuarie.

La Chicago mii de oameni au înfruntat gerul stând la coadă pentru bilete la discursul ce se va ține într-o mare sală polivalentă. În ciuda înfrângerii candidatei democrate la alegeri, Obama personal rămâne destul de popular, 57% din americani având o părere bună despre el – un rezultat egal cu cel înregistrat de alt democrat îndrăgit, Bill Clinton, la capătul a două mandate.

XS
SM
MD
LG