Linkuri accesibilitate

Poate guvernul atinge cele două ținte trasate de Iohannis?


Klaus Iohannis: „Nu va fi deloc ușor de construit un buget cu măsurile deja aprobate” și cu respectarea unui deficit de maxim 3% din PIB”.

Noul premier al României, Sorin Grindeanu, a fost primit astăzi la București, în premieră, de președintele Klaus Iohannis. Discuțiile de la Palatul Cotroceni au fost cerute de președintele cu vederi de centru-dreapta. El a vrut să afle de la premierul stângist mai ales cum are de gând să administreze economia, după ce social-democrații au trecut la îndeplinirea unor promisiuni electorale costisitoare pentru bugetul de stat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Președintele Klaus Iohannis nu a părut prea mulțumit după întâlnirea pe care a avut-o cu noul premier Sorin Grindeanu. A zâmbit larg și ironic atunci când a vorbit despre o discuție „amicală”, adăugând că „nu va fi deloc ușor de construit un buget cu măsurile deja aprobate” și cu respectarea unui deficit de maxim 3% din Produsul Intern Brut. România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% fiindcă, altfel riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv, o măsură pe care Bruxelles-ul a luat-o după criza economică din anii 2008-2009. Președintele pare că se îndoiește de capacitatea executivul de la București de a respecta acest indicator, după toate cheltuielile la care s-a angajat.

Imediat după depunerea jurământului, cabinetul condus de Sorin Grindeanu a adoptat o ordonanță de urgență prin care a adus 33 de modificări Codului fiscal. Între acestea cel mai mare impact îl va avea, potrivit specialiștilor, decizia de scutire de impozitul pe profit pentru firmele de cercetare, dar și majorarea la 500.000 de euro a plafonului prin care o companie este impozitată ca microîntreprindere, plus introducerea deductibilității abonamentelor de sănătate suportate de salariați.

De asemenea, valoarea salariului minim garantat pe țară în valoare brută, crește cu 16%, de la 1250 de lei la 1450 de lei, adică 322 de euro pe lună. Șeful Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru a calculat deja că toate măsurile luate până acum de guvern vor duce la creșterea deficitului bugetar la peste patru procente din Produsul Intern Brut.

Președintele Klaus Iohannis a explicat după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, că a solicitat și a primit informații „despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pe 2017”. Iohannis a insistat doar pentru respectarea celor două ținte pe care le consideră cele mai importante: deficitul bugetar și banii pentru Apărare care trebuie să ajungă anul acesta la cel puțin 2% din PIB, după cum s-a angajat România, alături de celelalte state din NATO.

Președintele român spune că guvernul trebuie să găsească soluțiile pentru respectarea acestor angajamente, în vreme ce reprezentanții mediului de afaceri au criticat primele măsuri ale executivului, numindu-le prin vocea președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, „reacții de Robin Hood neinspirat”.

După ce și-au depus jurământul, Klaus Iohannis le-a vorbit membrilor guvernului despre responsabilitatea pe care o au pentru a feri țara de derapaje și le-a cerut „să livreze ceea ce au promis”. Acum, după ce guvernul a început să pună în practică ceea ce a spus în campania electorală, nici președintele, nici marii investitori din România nu sunt prea liniștiți, cu toate că lucrurile mai importante abia de-acum urmează.

Politigraf

XS
SM
MD
LG