Linkuri accesibilitate

„Mai încet cu isteria, ieșiți la dat zăpada, că așa e civic...” (Alina Mungiu-Pippidi/România liberă)


„Marea evadare“ o „vastă operațiune bine coordonată de șantaj și subminare a DNA” (Andreea Pora/„22”).

În corul de critici formulate în presă față de măsurile dispuse de noul cabinet de la București, azi se strecoară un comentariu cu alte nuanțe, cel al Alinei Mungiu-Pippidi, publicat de România liberă. În opinia ei, guvernul Sorin Grindeanu „a venit realmente pregătit, cu totul scris, cum ar trebui să vină orice opoziție profesională [...] și a curs cu decizii și ordonanțe din ziua întâi”. Analista chiar laudă noua putere pentru măsurile de stimulare a întreprinderilor mici, pentru banii acordați studenților, doctorilor și profesorilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Opoziția actuală, în schimb, nu are pregătite proiecte de legi, dar s-a decis „să blocheze PSD la guvernare”. „Din cauza isteriei nu se mai vede ce face PSD rău”. Alta este menirea opoziției, arată Mungiu-Pippidi: „Ea trebuie să devină o alternativă votabilă pentru data viitoare. Lumea nu a avut ce vota, votanții au fost obligați să aleagă fără mare convingere PNL și USR numai ca să nu voteze PSD, asta a ținut lumea acasă și nu a adus pe nimeni nou la vot [...]. Această situație trebuie remediată, sau PSD va sta zece ani la putere. [...]”. Iată și îndemnul din final: „mai încet cu isteria, ieșiți la dat zăpada, că așa e civic, nu doar să chemați armata, și limpezește și creierul”.

În revista 22, Andreea Pora se minunează că în România nu preocupă pe nimeni cu adevărat că inculpatul Sebastian Ghiță, a dispărut de sub nasul filajului serviciilor secrete de aproape o lună. „Marea evadare“ pare să fie o „vastă operațiune bine coordonată de șantaj și subminare a DNA”. „E din ce în ce mai clar că Partidul Social-Democrat nu urmărește decât preluarea totală a puterii, Direcția Națională Anticorupție și Înalta Curte de Casație și Justiție fiind singurele instituții asupra cărora nu are controlul din simplul motiv că ele stau (deocamdată) în pixul lui Iohannis”. Andreea Pora crede că „ar fi o minune ca aceste instituții (plus Curtea Constituțională) să reziste din nou acestui asalt (așa cum au rezistat în 2012 și 2013). Totul le e potrivnic - situația internațională, PSD și sateliții [...] cu o majoritate zdrobitoare, opinia publică manipulată de anii de propagandă și de atacurile din ultimele luni, inexistența unei opoziții și a unor lideri”. În consecință, se arată în 22, președintele Iohannis „se află în fața celei mai mari provocări a mandatului și va fi complet singur, dacă nu va reuși să recapaciteze electoratul pierdut”.

Un comentariu de politică externă din Evenimentul zilei, semnat de Adrian Pătrușcă, ajunge la concluzia că, „în mai puțin de doi ani, Occidentul a uitat cum este să trăiești în pace. A uitat ce înseamnă libertate”. Exemplul ales este Germania, unde comentatorul vede semne tot mai îngrijorătoare: cenzurarea presei, de pildă, pe motiv de difuzare de știri false. Criza imigranților, declanșată aparent de „generozitatea” cancelarului Angela Merkel, ar putea fi, scrie Pătrușcă, o pură operațiune kaghebistă, de tipul „maskirovka: momești inamicul cu o țintă falsă pentru a-l face să se descopere și a-l lovi devastator”. Asediată de problemele terorismului, Europa schimbă tot mai ușor libertățile cetățenești pe soluții ad hoc de securizare a populației. Altfel spus, drum deschis pentru dictatură.

XS
SM
MD
LG