Linkuri accesibilitate

Noi măsuri pentru combaterea traficului ilegal de persoane în Bulgaria


Conform unor amendamente la Codul Penal votate de Parlament, traficul cu migranți va fi pedepsit cu închisoare pînă la 12 ani.

Bulgaria înasprește până la 12 ani închisoare pedepsele pentru trafic de migranți. Pedepse și mai mari sunt prevăzute dacă delictul este realizat în recidivă sau de grupuri criminale organizate.

În ultimele sale zile de lucru, înainte de a fi dizolvat de noul președinte Rumen Radev, Parlamentul a votat aproape în unanimitate amendamente la Codul penal care dublează practic sentințele pentru trafic ilegal de persoane.

O persoană care primește, transportă, asigură adapost unor persoane sau grupuri de persoane și le ajută la traversarea ilegală a frontierei va fi pedepsită cu între 5 și 12 ani de închisoare și o amendă de la 15 la 20 000 de levă, echivalentul a 7.500-10.000 de euro.

În caz de recidivă pedeapsa va fi între 7 și 15 ani închisoare, iar amenda va crește la între 10.000 și 50.000 de euro. Tribunalul va putea ordona confiscarea parțială sau totală a proprietăților făptașului.

Persoanele care formează sau conduc grupuri criminale organizate în scopul realizării traficului ilegal de persoane vor primi între 5 și 15 ani închisoare. Participanții la astfel de grupuri, între 3 și 10 ani.

Amendamentele au fost sprijinite de toate grupurile parlamentare cu exepția celui al MDL, partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Lideri ai acestuia au avertizat că în mediile de infomare victimele traficului sunt prezentate uneori drept criminali.

Cei din coaliția „Blocul patriotic” au avertizat că la primăvara, cu încălzirea vremii, problema traficului de migranți va deveni din nou actuală.

Activitatea criminală se desfășoară uneori sub umbrela Poliției de frontieră. Participă pompieri și polițiști care transportă migranții cu automobile de serviciu. Generalul Atanas Atanasov, deputat din Blocul reformator, afirmă că ofițeri superiori din Ministerul de Interne și din serviciile secrete câștigă bine de pe urmă traficului.

Majoritatea organizatorilor sunt arabi stabiliți de ani de zile la Sofia. Tariful mediu până la Belgrad este 850 de euro pe persoană. Traversarea Serbiei costă între 800 și 1500 de euro.

XS
SM
MD
LG