Linkuri accesibilitate

Nicole KRAUSS. Istoria iubirii


Cel de-al doilea roman al americanei Nicole Krauss o consacră atât pe plan naţional, cât şi pe plan mondial, cartea fiind tradusă în peste 35 de limbi.

Publicat la doar 31 de ani, cel de-al doilea roman al americanei Nicole Krauss, Istoria iubirii, Humanitas, 2012, o consacră atât pe plan naţional („Prin Istoria iubirii, Nicole Krauss a intrat cu drepturi depline în lumea literelor americane”, afirmă Susan Sontag), cât şi pe plan mondial, cartea fiind tradusă în peste 35 de limbi. Versiunea românească, excelentă, se datorează regretatei Antoaneta Ralian.

„A fost odată un băiat care iubea o fată. Când au împlinit zece ani, el a cerut-o de soţie. La unsprezece ani s-au sărutat prima oară (…) La cincisprezece ani ea i-a arătat cicatricea de pe sânul stâng. La şaptesprezece ani au făcut dragoste (…) Iubirea lor era o taină pe care n-au împărtăşit-o nimănui”, acesta-i începutul – luminos – al poveştii, care însă ia o cu totul altă turnură: „A fost odată un băiat care iubea o fată, al cărei tată a fost destul de previzibil (…) ca să-şi expedieze mezina în America”. Ceea ce nu ştie nici tatăl fetei, nici fata, şi cu atât mai puţin băiatul este că Alma – acesta i-i numele – e însărcinată. La rându-i, tânărul – pe nume Leo Gursky – supravieţuieşte în Polonia sub ocupaţie fascistă, mai şi scriind o carte având-o ca protagonistă pe Alma, Istoria iubirii, pe care i-o va încredinţa ziaristului Zvi Litvinov, atunci când acestuia îi reuşeşte să-şi aranjeze o plecare în Chile. Deja la Valparaiso, ca s-o impresioneze pe Rosa, mai tânăra sa iubită, Zvi transcrie de mână cartea prietenului său, pe care îl crede dispărut, fără a schimba numele eroinei, dând-o drept opera sa şi publicând-o apoi în traducere spaniolă. Un tânăr evreu vede cartea într-o librărie, o cumpără, apoi i-o dăruieşte femeii iubite cu următoarea dedicaţie: „Aceasta este cartea pe care aş fi scris-o eu, dacă aş fi putut să scriu”. Din unirea lor, se naşte o fetiţă, numită Alma în cinstea eroinei – şi astfel istoria iubirii, de unde părea să ajungă la deznodământ, abia se relansează, peste alţi 15 ani, şi încă… à rebours.

Căci, vorba misteriosului autor al Istoriei iubirii: „Sărutarea ei era o întrebare pentru răspunsul căreia ar fi vrut să-şi dedice întreaga viaţă”.

16 ianuarie ’17

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG