Linkuri accesibilitate

Evenimente dedicate lui Mihai Eminescu la Chișinău


La Chișinău au început manifestările dedicate poetului Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc 167 de ani. Ieri, o expoziție cu genericul ,,Eminesciana” a fost deschisă la Centrul Expozițional ,,Constantin Brâncuși” iar astăzi, la Centrul de Cultură și Istorie Militară. Tamara Grejdeanu a participat la prezentarea lucrărilor și relatează.

Multe din lucrările expuse au ilustrat paginile dedicate operei lui Mihai Eminescu în antologii și manuale școlare. Sunt creații semnate de artiști plastici precum Aurel David, Isai Cârmu sau Mihai Mireanu, care au pus pe coala de hârtie o citire în imagini a poeziilor lui Eminescu. Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, este de părere că aceste lucrări, ca și opera lui Eminescu trebuie studiate și nu glorificate, pentru că un asemenea mesaj le-ar putea știrbi din valoare:

„Devine deja un subiect aproape abstract, deci un subiect filosofic, dar ține și de profesionalismul artiștilor, de măiestria unui autor. Este și o școală bună pentru tineret, de a-ți exersa imaginația, gândirea, de a opera cu semne, simboluri, fiindcă până în prezent, Eminescu nu este perceput în forma ceea pe care el totuși a încercat să o imprime lucrărilor sale.”

Fără a pune la îndoială utilitatea conferințelor, expozițiilor și seratelor dedicate lui Eminescu, Victoria Rocaciuc consideră că sunt deja perimate mesajele construite doar în jurul ideii de ,,luceafăr” și ,,geniu național” și spune ea, întrebarea este, cum îl faci actual pe Eminescu?

Este și o provocare pentru profesori, spune Mariana Pîrțac, profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală. Și asta pentru că trebuie să le vorbească despre teme desprinse din opera eminesciană precum legătura omului cu natura unor elevi care scot cu greu nasul din gadgeturi.

Totuși, spune ea, îi reușește atunci când pune în oglindă textele lui Eminescu și evenimente de actualitatea zilei:

„Dacă apare vreo problemă la nivel de societate și se discută, Eminescu este foarte bun, să-i aduci textele. Am experimentat de foarte multe ori, când aduc texte sociale din publicistica eminesciană și nu le spun cui aparțin și nici anul. Citim și îi întreb cât de actual este textul, foarte actual zic. Îi întreb dacă le amintește de o situație și da, zic. I-am convins de foarte multe ori, când am avut probleme și cu Gara Feroviară, când a fost și cu Bacalaureatul, are exact toate elementele.”

Câțiva elevi cu care am stat de vorbă spun că interesul lor poate fi ușor întreținut dacă profesorii ar renunța mai des la metodele tradiționale de predare:

„Noi, elevii, de multe ori când trecem o poezie nouă ne gândim la noi bătăi de cap, alte simboluri, comentarii, dar este important ca profesorul să nu predea doar materia din curriculum, dar să intre în profunzime, ca noi să nu citim doar, dar și să trăim emoțiile.”

„Este nevoie să te aprofundezi, să citești de mai multe ori poezia până când înțelegi ce a vrut să spună și să înțelegi sensul și în același timp să raportezi ceea ce a spus el acolo despre un eveniment din viața lui la propria ta viață.”

Evenimentele dedicate lui Mihai Eminescu vor continua și în zilele următoare și nu doar în mediul de creație. Urmând tradiția, la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică Ștefan cel Mare vor depune flori cunoscute personalități din diverse domenii de creație, simpli cetățeni și fireste politicieni. Primul care și-a anunțat prezenta este președintele Igor Dodon, care va merge acolo însoțit de consilierii prezidențiali. Deoarece presa in mod tradițional îi roagă pe demnitari să recite ceva din Eminescu, e de presupus că toți au avut grija să fie pregătiți de o eventuală testare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG