Linkuri accesibilitate

Eşti deputat? Poţi să fii şi avocat!


Dacă vreţi să demolaţi un monopol, mergeţi pînă la capăt şi nu-l demolaţi numai pentru binele unor parlamentari.

Bazaconiile făcute de conducătorii tranziţiei, mai mari sau mai mici, se ţin lanţ aici. O chestie oarecum ciudată e şi recentul proiect de lege ce vrea să le permită deputaţilor care au muncit 10 ani în parlament să devină, fără examen, avocaţi. Deputatul Sergiu Sîrbu vorbea, într-un interviu la EL, despre un monopol inacceptabil al avocaţilor care ar trebui demolat de proiectul sus-pomenit.

Nu ştiu ce reacţie au avut alţii, dar pe mine m-a amuzat preocuparea deputatului Sîrbu pentru monopol. Păi, o fi deputaţii moldoveni cei care au luptat aici ani de zile, ca voinicii din basme, cu monopolurile? Să fim serioşi, stimaţi ascultători! Te uiţi în jur şi vezi o sumedenie de monopoluri pe care nici un efort al deputaţilor nu le va clinti. Dar să revenim la proiectul de lege sus-pomenit.

Domnul Sîrbu invoca şi tarifele exagerate ale avocaţilor. Aici i-aş da parţial dreptate, dar nici nu cred că deputaţii sînt gata să aprere drepturile cetăţnilor gratis, aşa cum susţine Sergiu Sîrbu.

Eu iată ce le-aş mai spune deputaţilor care au făurit acest proiect. Dacă vreţi să demolaţi un monopol, mergeţi pînă la capăt şi nu-l demolaţi numai pentru binele unor parlamentari. De ce să nu devină avocaţi şi ziariştii care s-au ocupat un deceniu de subiecte juridice în mass-media sau ong-uri? Aceştia din urmă ar putea să nu fie mai rău pregătiţi decît deputaţii.

În final, un detaliu referitor la avocaţi. Şi munca acestei tagme, am impresia, ridică semne de întrebare. Tot la EL, am discutat cu doamna Lozan, preşedinta Uniunii Avocaţilor. Ea spunea că venirea deputaţilor în avocatură ar înrăutăţi lucrurile. Am rugat-o să ne explice cum anume lucrurile vor degenera după sosirea deputaţilor în domeniu. Doamna preşedintă a spus că nu ştie, dar că oricum va fi rău. E limpede, nu?

XS
SM
MD
LG