Linkuri accesibilitate

România și tentația autoritarismului


Doar cînd protestatarii vor înceta să-l invoce ca model pe psihopatul Țepeș-doamne vor incepe, poate, să folosească un discurs mai inteligent decît puterea.




Confruntați cu atâta corupție și cu absența unei perspective de viitor decent, românii sunt din ce în ce mai numeroși în a-l invoca pe psihopatul legendar Țepeș-doamne, în general prin versurile lui Eminescu:

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Cruce la Sibiu cu imaginea liderului fascist Corneliu Zelea Codreanu în 2015 (Foto: H.B.)
Cruce la Sibiu cu imaginea liderului fascist Corneliu Zelea Codreanu în 2015 (Foto: H.B.)

La fel, fără a merge până la a ridica statui mareșalului Antonescu, sau șefului legionar Codreanu, tot mai numeroși sunt românii care simt o atracție pentru moraliștii autoritari sau totalitari, precum Petre Țuțea sau Nae Ionescu, care au primit eticheta de „filozofi”. Iată ce spunea George Călinescu despre Nae Ionescu, in Istoria Literaturii Române… Anul? Ah, da: 1941.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Zice Călinescu: „Nae Ionescu (ajutat de niste sprâncene mefistofelice și de un rictus distant ironic) se refugiază în mitul personallitatii sale, preferand sa-si insceneze in penumbra filosofia, in fata unui grup de fanatici, evitand sistematic lumina cruda a cartii…”

Adevarul este ca Nae Ionescu nu construia un sistem, ci propaga o actiune, al carei program rămânea mereu in alb. El nu are personal si principial nici o filosofie. In locul individualului el pune colectivul, in locul absolutului, relativul istoric… Ca individ, filosoful are o singura satisfactie, aceea de a experimenta si de a rata. Cat mai multe ratări inseamna cat mai multe trairi, deci o maxima supunere la mersul istoric al colectivitatii… Folosul practic al unei asemenea filosofii este acela iesit din naivitatea adeptilor. Prin faptul ca gânditorul formuleaza mai bine momentul el e mereu capetenia spirituala a momentului…

Nae Ionescu a putut trece prin atitudinile cele mai opuse cu o candida dezinvoltura, sustinand odata statul ca instrument tehnic, in afara conceptului de natiune, si alta data statul national ortodox. Nae Ionescu e un sofist, un balcanic. Este un cabotin superior. Pus in fata unei probleme el se intristeaza si declara cu maligna inteligenta studentilor ca „încă nu intelege”. In timpul cursului, trece cu muzica o companie militara. El se repede la fereastra, o deschide (prefacandu-se a se dezinteresa brusc de prelegere), ritmeaza cu capul bataia tobei mari, apoi intreaba pe studenti:

- „Voua nu vă place strada?”

Un „cabotin superior“!…

Admiratorilor lui Nae Ionescu ar trebui să le cerem să ne reproducă o frază filosofică originala, sau să ne rezume o analiză epistemologică, sau istorică, sau culturală demna de retinut a lui Nae Ionescu.

Cum o indica și Călinescu, opera lui Nae Ionescu e intr-adevar „anostă şi indigestă, o compilaţie de citate şi banalităţi”… atata doar ca omul avea o personalitate magnetică, un guru manipulator si fara scrupule. El ne manipulează si dupa moarte, cu „sprancenele lui mefistofelice si un rictus distant ironic”.

Așa încât, singurul discurs contestatar românesc (popular, nu vorbesc de politologi) care ar avea o șansă de a se structura intern si de a fi inteles in strainatate altfel decit ca o alta ciudatenie morbidă balcanică ar fi unul care ar renunta definitiv (atît in strada, cît si pe internet) la orice referiri romantic-exaltate (si nocive mental) la Vlad Țepeș, Eminescu ca martir asasinat, „deșteaptă-te române”, daci creștini si restaurarea monarhiei, Antonescu sau Nae Ionescu…

Ah, si de asemenea, ar mai trebui scoase din acel discurs si polarizările inșelatoare stânga-dreapta, precum și pompate înăuntru ceva logică și coerență gramaticală.

Insă, ca un punct de plecare: doar cind protestatarii vor inceta sa-l invoce ca model pe psihopatul Țepes-doamne cu metodele sale expeditiv-genocidare vor incepe - poate - să folosească un discurs mai inteligent decit puterea.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG