Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Potențialul protestar trebuie folosit cu inteligență”


Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul Europei Libere
Igor Boțan și Vasile Botnaru la o dezbatere în studioul Europei Libere

Europa Liberă: Mai au taberele politice din Republica Moldova potenţial protestatar, după cel mai recent scrutin pe stânga, dar şi pe dreapta?

Igor Boţan: „Guvernarea era cumva înfricoşată de unirea forţelor protestatare. Acest lucru a fost vizibil, s-a demonstrat că aşa este. După ce domnul Dodon a activat ca un strikebreaker în propria favoare, evident...”

Europa Liberă: Să le amintim ce înseamnă strikebreaker ascultătorilor: când se întâmplă o grevă, vine cineva şi ia locul celor intraţi în grevă.

Igor Boţan: „Da, este un termen care este folosit în mişcarea sindicalistă şi se are în vedere că sindicaliştii au avut succese doar atunci când au fost uniţi. Atunci când patronii au putut scoate din mişcarea protestatară a sindicaliştilor oameni care să-i convingă să revină la muncă, mişcarea întotdeauna a avut de pierdut. Şi în viaţa politică avem exact acelaşi lucru. Şi radioascultătorii trebuie să-şi amintească că domnul Dodon a fost cel care nu a participat la protestul din 24 aprilie, pentru că deja se considera cu sacii în căruţă şi că va câştiga scrutinul prezidenţial.”

Europa Liberă: Pe dreapta mai există potenţial protestatar?

Igor Boţan: „Pe dreapta cred că există. Numai că acest potenţial protestatar trebuie aplicat cu o anumită inteligenţă. Trebuie să fie foarte clar pentru ce trebuie scoşi oamenii, pentru ce ar trebui ei să protesteze, când, chipurile, avem un conflict între guvernarea domnului Plahotniuc şi preşedintele euroasiatic Igor Dodon.”

Europa Liberă: Eu am pornit discuţia aceasta, în general, de la premisa sonorizată cel mai recent de Igor Dodon, că oamenii trebuie scoşi. Dar potenţialul adevărat protestatar este cel care se întâmplă în mod natural, firesc. Cum a fost, de exemplu, anunţat un posibil protest din partea cadrelor didactice care, între timp, s-au resemnat. Sau mai pun la cale încă fermierii nemulţumiţi de guvernarea care le-a promis compensaţii şi nu le mai dă.

Igor Boţan: „Protestele spontane, instantanee sunt periculoase doar dacă degenerează în proteste violente. Ele nu pot fi de lungă durată. Un protest iniţiat de domnul Dodon, din punctul meu de vedere, este sortit eşecului, pentru că va fi din start considerat un protest organizat de un lider care are intenţii de luptă geopolitică. Şi aceasta va avea efecte adverse, pentru că se vor mobiliza, eventual, unioniştii şi numai aceasta va aştepta guvernarea. Şi atunci, domnul Dodon va fi într-o situaţie extrem de dificilă.”

Europa Liberă: Dar domnul Dodon aceasta vrea, să arate că are soldaţi mulţi, luptători pentru cauzele pe care le-a anunţat în campania electorală şi pe care le perpetuează deja din poziţia sa de şef de stat. Dânsul spune că la prima chemare vin sute de mii, vin toţi alegătorii care l-au sprijinit.

Igor Boţan: „Aceasta e o iluzie. Domnul Dodon nu trebuie să demonstreze nimic, el a câştigat alegerile. Are vreo 800.000 de alegători. Aceasta nu înseamnă că toţi vor ieşi să protesteze. Iar cei care vor ieşi să protesteze vor trebui să ştie care este scopul protestului. Dacă scopul protestului este provocarea alegerilor parlamentare anticipate, atunci protestatarii vor spune: „Domnule Dodon, dar este soluţia domnului Ciubaşenco, urmaţi-o. Nu promulgaţi legile, provocaţi un referendum de demitere a domniei voastre şi acolo ne vom manifesta’.”

Europa Liberă: Mai sunt valabile obiectivele protestatarilor din anul trecut? În sensul acesta să ne gândim dacă există potenţial, dacă există această flamură în jurul căreia s-ar aduna, iarăşi, protestatarii, mai ales, de diferite culori?

Igor Boţan: „Eu cred că ele sunt valabile, dar deja mişcare protestatară unită nu poate exista din cauza strikebreaker-ilor şi celor care au folosit protestele în propria favoare. Domnul Dodon a obţinut ce a vrut, funcţia de preşedinte. Acum alegătorii lui pot să-i spună: „V-am susţinut, aveţi pârghiile în mâini, aveţi soluţia. Dacă sunteţi strâmtorat, dacă vedeţi că iniţiativele domniei voastre sunt blocate, procedaţi aşa cum v-a îndemnat cel care v-a susţinut în turul doi”. De ce să iasă oamenii în stradă? Ce pot să facă ei în stradă? Să provoace o contramanifestaţie, de exemplu, a unioniştilor?”

Europa Liberă: Nu. Să-l ajute pe domnul Dodon să-i convingă pe adversarii săi politici de la guvernare să accepte de bună voie plecarea de la guvernare.

Igor Boţan: „Foarte bine. Şi atunci toţi vor invoca: da, au fost proteste care au durat în regim nonstop mai mult de un an de zile, guvernarea a rămas, a rezistat. Mai mult decât atât, noi am văzut că guvernarea în acea confruntare s-a descurcat, pentru că domnul Dodon a provocat căderea guvernului Streleţ. În consecinţă, domnul Plahotniuc a scindat fracţiunea Partidului Comuniştilor şi ce a pierdut, înlăturând jumătate din fracţiunea liberal-democrată, a recuperat prin scindarea Partidului Comuniştilor. Dacă domnul Dodon va insista, probabil, domnul Plahotniuc ar putea să-i scindeze şi propria fracţiune. Deci, protestele au fost utile.

Confruntarea a fost utilă, pentru că ea a arătat potenţialul taberelor. Și am văzut că tabăra de la guvernare s-a descurcat. Mai mult decât atât, vrem, ne place, nu ne place, partenerii de dezvoltare au spus: „Domnilor, aceştia sunt cei care deocamdată au pârghiile în mână şi trebuie să ajutăm Republica Moldova”. Gata, toate aceste lucruri s-au produs, s-au văzut. Acum această confruntare e poziţională. Îl avem pe Dodon care este la Preşedinţie, care a făcut o mulţime de promisiuni, eu aş zice, nesăbuite, pe care nu le poate îndeplini. Şi acum, fiind strâns la colţ, iarăşi vrea să reanimeze mişcarea protestatară. Dar părerea mea este că va fi un eşec, pentru că el a fost cel care a distrus unitatea mişcării protestare, aducând-o în albia geopolitică pentru a învinge la alegeri. A obţinut ce a vrut.”

Europa Liberă: Eu nu sunt foarte sigur că domnul Dodon, într-adevăr, vrea să organizeze proteste sau să le încurajeze. Deocamdată dă impresia că doar spune că are acest joker în cărţi, dar nu se ştie dacă, într-adevăr, îl are.

Igor Boţan: „Evident. La fel cum tot ameninţă că va organiza referendumuri şi noi ne-am convins că el nu are absolut nicio posibilitate. Poate să le iniţieze, dar desfăşurarea referendumurilor nu ţine de competenţa domnului Dodon.”

Europa Liberă: Vlad Plahotniuc răspunde, probabil, unor posibile cereri sau chiar unor cereri formulate de a-i accepta pe socialişti la guvernare. Nu ştim dacă, într-adevăr, a fost o asemenea solicitare, dar domnul Plahotniuc spune foarte clar: „Nu formaţiunea. Eventual, nişte reprezentanţi care şi-ar schimba culoarea”. Aceasta înseamnă că pe acest culoar e calea închisă?

Igor Boţan: „Eu, dimpotrivă, cred că domnul Plahotniuc a făcut o aluzie la domnul Dodon. Dacă domnul Dodon renunţă la comportamentul său, chipurile, rebel, lucrurile se aranjează de minune. Există majoritate parlamentară, există un preşedinte care promulgă legile, care face numirile potrivit Constituţiei. Ce fel de colaborare suplimentară mai este necesară pentru domnul Plahotniuc?”

Europa Liberă: Să fie acceptat, de exemplu, un număr „X” de miniştri în viitorul guvern cu identitate socialistă clară.

Igor Boţan: „Da, dar aceasta diluează Partidul Socialiştilor şi îl face complice la planurile domnului Plahotniuc de a construi poduri între Est şi Vest.”

Europa Liberă: În timp ce preşedintele luptă tocmai cu aceasta.

Igor Boţan: „Da, în timp ce preşedintele e orientat geopolitic spre Moscova, spre Uniunea Euroasiatică şi ne ameninţă că va anula Acordul de Asociere. Eu cred că a fost o aluzie mai fină pentru domnul Dodon să se lase de aceste declaraţii, pentru că chiar nu are nicio şansă să se manifeste. Dar dacă a făcut promisiuni, deja trebuie să găsească o modalitate să le explice cetăţenilor şi votanţilor domniilor sale de ce nu îşi poate onora obligaţiunile. Mai cu seamă că săptămâna trecută s-au împlinit exact şase ani de când domnul Dodon i-a făcut o promisiune în scris domnului Voronin că nu-l va trăda şi doar peste jumătate de an a făcut exact inversul. Aşa că domnul Dodon este...”

Europa Liberă: Vă referiţi la angajamentul întregii fracţiuni să nu devieze de la linia partidului?

Igor Boţan: „Da. Şi a fiecărui deputat în parte. Fiindcă angajamentul a fost semnat de fiecare deputat, inclusiv de domnul Dodon, doamna Greceanîi. Aşa că ei se descurcă, ştiu cum procedează, de obicei, politicienii.”

Europa Liberă: Arta posibilului, se spune despre politică.

Igor Boţan: „Eu aş zice da, arta de parvenire. Da.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG