Linkuri accesibilitate

Politici publice consultate cu cetățenii. O practică deficitară în Moldova


Experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene anunță că vor colecta opinii de la chișinăuieni, urmând ca cele mai stringente probleme menționate să fie dezbătute în cadrul a 11 audieri publice. În final, 9 propuneri de politici publice vor fi promovate în cadrul Consiliului și Primăriei municipiului Chișinău. Autorii proiectului susțin că în acest fel va fi creată o platformă de comunicare eficientă între primăria capitalei și locuitorii municipiului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Autorii inițiativei își propun ca practica politicilor publice consultate cu cetățenii să devină o regulă, or, anul trecut, din cele 793 de decizii adoptate de consilierii municipali, doar 12 au fost dezbătute public. Experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene au de gând să aducă la masa de discuții reprezentanții primăriei, locuitori ai capitalei, agenți economici și specialiști din mediul societății civile. Coordonatorul proiectului Adrian Ermurachi susține că este principial ca platforma de dialog să-i cuprindă pe toți cei vizați iar propunerile să vină din rândul cetățenilor, printr-un exercițiu de chestionare, bunăoară:

„Să identificăm de la cetățeni, să vină de jos în sus necesitățile și să nu fie niște necesități care sunt deja scrise sau tălmăcite în niște birouri și atunci poate nu prea mult corespund mediului de afaceri, în domeniul transportului sau altor domenii cu prioritate pentru noi. Sarcina importantă aici vine asupra experților, pentru că ei vor trebui să facă o analiză, să identifice cele mai relevante probleme care pot fi soluționate prin intervenția proiectului.”

Pe durata celor 11 audieri publice vor fi elaborate politici publice în domeniul transportului și infrastructurii din capitală, în sfera mediului de afaceri și a taxelor locale, inclusiv reforma administrației publice locale. Analistul Stanislav Ghilețchi spune că modernizarea transportului public din municipiului Chișinău este o cerință pe care o invocă locuitorii capitalei. În consecință, mulți cetățeni aleg să se deplaseze cu propriile mașini și se creează ambuteiaje iar autoritățile pierd resurse financiare pe care le-ar putea investi în infrastructura capitalei:

„Tot mai multe sondaje arată că locuitorii din Municipiului Chișinău sunt destul de nemulțumiți de calitatea transportului și infrastructurii locale. Unii sunt nemulțumiți de calitatea microbuzelor, autobuzelor, alții de frecvență, de legătura centrului Chișinăului cu suburbiile acestuia. De aceea, toate acestea reprezintă provocări majore pentru bugetul municipiului și este nevoie de intervenit cu anumite politici care ar rezolva această problemă.”

Nemulțumiți de starea lucrurilor din Chișinău sunt și unii antreprenori, susține experta Dorina Ciobanu. Ea spune că mai mulți agenți economici vorbesc despre lipsa de transparență, corupția și birocrația împiedică procesul de dialog cu autoritățile locale:

„Lacuna cea mai mare este că mediul de afaceri și primăria nu comunică, nu colaborează și de parcă s-ar afla în două tabere străine și care luptă.”

Reprezentantul primăriei, Vadim Brânzaniuc a spus că autoritățile locale nu împiedică participarea cetățeanului în luarea deciziilor, problema ar fi dezinteresul unor locuitori:

„Nimeni nu se simte afectat până nu este vizat direct. Or, politicile pe care le elaborează autoritățile publice locale ale Municipiului Chișinău, efectele lor sunt firești, nu sunt directe, dar ele vin undeva treptat. Cred că unul din cele mai mari rezultate va fi atunci când vom reuși să atragem în aceste discuții cetățeanul.”

Autorii proiectului mai spun că fără o reformă a aparatului primăriei și a întreprinderilor municipale, schimbările vor întârzia. La fel, susțin experții, dacă administrația Chișinăului vrea să acționeze în interesul cetățenilor, atunci trebuie să implice în procesele decizionale și suburbiile.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG