Pe data de 24 septembrie, se vor desfăşura alegeri generale în Germania. Atmosfera pre-electorală, se face simţită în mai toate partidele politice care vor participa la scrutin. Deocamdată, creştin-democraţii s-au înţeles asupra candidaturii Angelei Merkel pentru funcţia de şefă a guvernului. Au urmat pe rînd şi celălalte partide. Ecologiştii i-au nominalizat pe Cem Özdemir şi pe Katrin Göring-Ekardt, iar postcomuniştii din Partidul Stîngii, pe Sarah Wagenknecht şi Dietmar Bartsch.
În urmă cu cîteva zile s-au decis şi socialdemocraţii, punînd capăt speculaţiilor că liderul SPD-ului, Sigmar Gabriel, va fi desemnat ca viitor candidat pentru funcţia de şef al executivului federal. Candidatul lor este Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European. Unii comentatori sînt de părere că Schulz nu este potrivit pentru această funcţie, fiindcă nu ar fi familiarizat cu politica internă germană. Alţii cred că este tocmai persoana potrivită la momentul potrivit, fiindcă dispune - ca bun manager al unor situaţii de criză - de o mare experienţă la nivel european. Se crede, că tocmai această experienţă îi va fi utilă dacă ar cîştiga alegerile şi ar deveni viitorul şef de guvern.
Schulz s-a distins ca un politician bătăios, uneori incomod pentru adversari, ca un orator temut care dispune de toate registrele retoricii pentru a-şi convinge auditoriul de ideile expuse şi argumentele prezentate.
Martin Schulz s-a născut pe 20 decembrie 1955 în mica localitate Hehlrath, din apropierea celui mai vestic oraş din Republica Federală Germania, Aachen. După terminarea şcolii elementare în localitatea natală, între anii 1966 şi 1974, a frecventat cursurile unui gimnaziu. La vîrsta de 19 ani devine membru al Partidului Social-Democrat şi activează în cadrul organizaţiei de tineret (Jusos) a acestei formaţiuni politice. După terminarea cursurilor medii, viitorul politician urmează o şcoală de librari, iar după 1975 lucrează ca librar cît şi pentru diverse edituri. În 1982 îşi înfiinţează propria librărie, care va funcţiona timp de 12 ani.
În paralel cu munca de librar, Martin Schulz activează în cadrul Partidului Social-Democrat, este ales în consiliul orăşenesc din localitatea Würselen, iar între 1987 şi 1998 este primar al oraşului.
Ca tînăr politician, s-a angajat pentru reconcilierea franco-germană. Vorbeşte curent limba franceză şi a declarat că după pensionare doreşte să se stabilească în Franţa.
În 1994 devine deputat european, iar între 2014 şi 2016 preşedintele Parlamentului Europen. (Alte detalii despre politicianul Schulz pot fi citite aici.)
Reliefînd experienţa sa, candidatul socialdemocraţilor a făcut, la sfîrşitul săptămînii, o declaraţie care poate fi considerată şi ca un soi de program politic:
„Constat deseori că în ţările Uniunii Europene, acolo unde omenii mă cunosc şi mă recunosc, să vadă în mine, în primul rînd, un european german”.
Această calitate a fost evidenţiată şi de vicepreşedinta partidului (în fruntea căruia urmează să fie ales tot Schulz), Manuela Schwesig. „Diferenţa între Martin Schulz şi cancelara constă în faptul că Schulz poate explica de ce avem nevoie de Europa”, „reuşind” să transmită şi o stare de entuziasm pentru ideea europeană.
Într-adevăr, în vremurile ascensiunii euroscepticilor, necesitatea unui astfel de entuziasm este mai importantă decît orice alt proiect.