Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept!” (Video)


La protestul de la București în seara zilei de 31 ianuarie 2017
La protestul de la București în seara zilei de 31 ianuarie 2017

Manifestație de protest la București după adoptarea de către guvernul Grindeanu a proiectelor controversate de legi referitoare la grațiere, executarea pedepselor și modificarea Codurilor penale.

În Piața Victoriei, la București, a avut loc un protest spontan împotriva aprobării proiectelor de lege controversate privitoare la grațiere și modificarea prin ordonanță de urgență a Codurilor penale. Potrivit portalului Hotnews.ro, la protest, ar fi fost prezenți, după ora 23:00 (ora Bucureștiului), circa cinci mii de demonstranți, încadrați de polițiști și jandarmi.

Demonstranții au scandat lozinci anti-guvermanentale cerînd demisia executivului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
Link direct

O încercare a cîtorva protestatari de a rupe cordonul de jandarmi a fost oprită.

Protestul urmează anunțului făcut de guvernul român după ședința tîrzie în cursul căreia executivul a adoptat proiectele controversate ale Legii de grațiere a unor pedepse și a celei de completare a Legii privind executarea pedepselor, împreună cu modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Anunțul a fost făcut de ministrul de justiție, Florin Iordache, potrivit căruia proiectele „vor merge în procedură de urgență la Parlament”.

La protestul spontan de astă-seară
La protestul spontan de astă-seară

După spusele ministrului de justiție, citate de agenția Agerpres, „odată cu adoptarea bugetului de stat, am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea [...] unei hotărîri pilot la CEDO, cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creșterea cu 50% a normei de hrană... Au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de cîte o mie de locuri, unul la Caracal, în județul Olt, cel de-al doilea la Berceni în județul Prahova” și modernizarea penitenciarelor de la Giurgiu, Deva și Codlea.

Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, președintele Klaus Iohannis a scris la orele serii: „... astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Stat de drept care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției”.

Potrivit șefului statului român, citat de agențiile de presă de la București, guvernul PSD-ALDE nu a luat în seamă „visul și năzuințele a milioane de români liberi, care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română, care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege”.

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis și-a luat angajamentul să combată erorile guvernului și ceea ce a denumit „sfidarea PSD la adresa poporului”: „De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate pînă în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”

Potrivit agențiilor de presă alte mii de persoane demonstrează la Cluj (5000), Timisoara (1000), Sibiu (1500), Brașov (1500), Iași (500), Ploiești (50) și Constanța (100) în urma anunțului făcut de ministrul de justiție referitor la deciziile guvernului.

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Într-o declarație pentru agenția Agerpres, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a spus, între altele: „Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. [...] În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea

Acest proiect nou, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România ...

că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial.

Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. [...] Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”.

Imediat după miezul nopții de la București s-a anunțat că Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial.

Avertismentul procurorilor anticorupție a fost înregistrat în cursul zilei de marți și de marile agenții internaționale de presă, între care Reuters, în timp ce o relatare Associated Press fiind preluată și de cotidianul „Washington Post”.

XS
SM
MD
LG