Linkuri accesibilitate

Îngrijorare internațională crescândă în jurul ofensivei militare separatiste din Donbas


Centrala chimică de la Avdiivka, deteriorată în urma luptelor recente, 31 ianuarie 2017
Centrala chimică de la Avdiivka, deteriorată în urma luptelor recente, 31 ianuarie 2017

Consiliul de Securitate al ONU a cerut în unanimitate încetarea focului în Ucraina.

Ingrijorarea internațională crește în legătură cu amplificare luptelor în jorul localității ucrainene Avdiivka din apropiere de Donețk. Trupele ruse și formațiunile paramilitare separatiste au reluat începând de duminică atacurile masive împotriva forțelor guvernamentale, folosind artilerie grea, rachete Grad si tancuri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Consiliul de Securitate al ONU a cerut în unanimitate încetarea focului în Ucraina, după patru zile de confruntări soldate cu cel puțin 13 morți. Consiliul a aprobat un text redactat de Ucraina, căruia Rusia nu i s-a opus, după o reuniune cu ușile închise.

Membrii Consiliului și-au „exprimat îngrijorarea profundă cu privire la deteriorarea periculoasă a situației din estul Ucrainei și impactul acesteia asupra populației civile”. Ei au „condamnat utilizarea armelor interzise prin acordurile de la Minsk de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk, fapt care a condus la morți și răniți, inclusiv civili”.

La fel, la Bruxelles, Uniunea Europeană a cerut „încetarea imediată a luptelor”. În declarația oficiala a UE, semnata de Federica Mogherini, încălcarea armistițiului este numita „flagrantă”.

Anterior, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a făcut apel la toate părțile implicate în conflict să înceteze imediat ostilitățile și să respecte regimul de încetare a focului în forma în care este definit în Acordul de la Minsk.

Tot așa, însărcinata SUA cu afaceri pe lângă OSCE Kate M. Byrnes s-a adresat Consiliului Permanent OSCE din Viena, informând că in urma distrugerii în bombardamentele provenite din partea separatiștilor a centralei termice din Avdiivka, aproape 20.000 persoane sunt acum lipsite de căldură, apă și electricitate.

Multe analize în presa occidentală ajung la concluzia că Putin a ales să declanșeze o escaladare a luptelor în Ucraina din două motive: din cauza reticenței lui Trump de a anula sancțiunile anti-ruse sau cu intenția de a perturba vizita președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, în Germania, la cel mai puternic susținător occidental al Ucrainei, Angela Merkel.

Și, intr-adevar, din cauza noilor ostilități, Petro Poroșenko și-a întrerupt vizita din Germania, unde mersese pentru a-i cere cancelarei germane să sprijine mentinerea sanctiunilor impuse Rusiei.

In paralel, Ucraina participă la manevre militare NATO in Marea Neagră. Forțele navale din opt țări vor participa la exercițiul NATO „Scutul mării”, în care vor fi exersate metodele de respingere a atacurilor aeriene, subacvatice și la sol.

Manevrele vor implica, între 1 și 10 februarie, câteva mii de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, România, Spania, SUA, Turcia și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG