Linkuri accesibilitate

Tensiuni diplomatice americano-australiene


La Sidney în Australia
La Sidney în Australia

La întrebarea dacă Statele Unite vor prelua 1,250 de refugiati, aflați într-un centru de detenție în Australia, presedintele Trump a spus „este cea mai proastă înțelegere încheiată vreodată”.

Un incident care ar putea fi numit diplomatic, daca presedintele Statelor Unite nu ar fi inaugurat un nou stil de diplomatie. In ce consta noua controversa? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Totul ar fi trebuit sa fie o conversatie de rutina cu unul dintre principalii aliati ai Americii, premierul australian Malcolm Turnbull. Dar realitatea a stat diferit. Presedintele Trump a criticat un acord, care vizeaza aducerea de refugiati, aflati in Australia, in Statele Unite si a tinut sa-i vorbeasca interlocutorului sau despre magnitudinea victoriei sale electorale.

Dupa 25 de minute din ceea ce a fost programat sa fie o conversatie de o ora, Donald Trump a pus capat discutiei – asta conform unei surse citate de presa americana. La un moment dat, presedintele i-a spus premierului, conform acelorasi surse, ca a stat de vorba cu alti patru lideri, intre care si Vladimir Putin si ca conversatia cu premierul Australian a „cea mai rea, pina acum”.

La intrebarea daca Statele Unite vor prelua 1,250 de refugiati, aflati intr-un centru de detentie in Australia, presedintele Trump a spus „este cea mai proasta intelegere incheiata vreodata”. Trump, care semnase cu o zi inainte un ordin executiv restrictiv cu privire la imigratie i-a spus lui Turnbull ca intelegerea cu Australia l-ar costa politic in Statele Unite si a acuzat aliatul Americii ca exporta pe urmatorii „atentatori de la Boston” cu referire la un atentat terorist din 2013.

Dupa conversatie, Donald Trump a revenit cu un mesaj tweeter „Puteti sa va imaginati? Administratia Obama a acceptat sa preia mii de imigranti ilegali din Australia. De ce ? Voi analiza acest acord stupid ».

Observatori politici arata ca tonul conversatiei nu a fost diferit de cel cu presedintele Mexicului, doar ca Australia este cel mai de nadejde aliat al Americii, intr-o regiune de mare importanta geo-strategica, care a sprijinit Statele Unite in razboaiele din Irak si Afganistan.

Casa Alba a refuzat sa comenteze oficial, despre continutul conversatiei, dar o oficialitate a administratiei a recunoscut ca atmosfera a fost ostila. Referirile la victoria in alegeri sint menite sa comunice convingerea sefului executivului american ca victoria ii ofera mandatul popular sa ia decizii.

Refugiatii din Australia au cerut azil si au fost cazati in conditii deplorabile, ceea ce a dus la o interventie a Natiunilor Unite si acceptul Washingtonului de a-i prelua, in timpul administratiei Obama, daca indeplinesc conditii de securitate. Multi dintre refugiati provin din tari pentru care Trump a impus recent o interdictie de intrare in Statele Unite.

XS
SM
MD
LG