Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: MoldNova.eu


Invitatul rubricii de astăzi este Doina Stimpovschi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

„După trei ani de la desfășurarea unui referendum ilegal în Găgăuzia, când locuitorii autonomiei au fost chemați să se pronunțe pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, evenimentul a devenit o adevărată sărăbătoare pentru bașcanul regiunii, Irina Vlah. În primul rând, pentru că rezultatele acelui referendum au arătat că găgăuzii își doresc apropierea de Rusia, un lucru esențial în opinia politicienilor de la Comrat. Astăzi ne amintim însă cum cu 100 de ani în urmă găgăuzii știau că nu vor să facă jocul rușilor.

Într-un articol semnat de Ștefan Bejan, facem o incursiune în istoria micului popor găgăuz ca să ne amintim cum vedeau găgăuzii viitorul lor acum 100 de ani. Astfel, sfârșitul anului 1904 a prins populația găgăuză într-o sărăcie cumplită, din cauza abuzurilor produse de autoritățile țariste și a impozitelor foarte mari. Iar la începutul anului 1905, populația locală, îmbărbătată de începutul revoluției ruse, s-a răsculat împotriva autorităților ruse. Dintre ei se remarcă Andrei Gălățean, student la Universitatea Tehnologică din Harkov, cel care va înființa o organizație secretă în satul Comrat, județul Bender, promițându-le găgăuzilor un viitor prosper în propriul stat. Autoritățile țariste l-au arestat pe Gălățean și astfel mulțimea a răbufnit, aceasta fiind ultima picătură care a umplut paharul nemulțumirilor țăranilor găgăuzi. Țăranii au acaparat clădirile administrative, pământurile boierilor și, înarmați cu muschete și furci, i-au alungat pe funcționarii țariști din teritoriu, proclamând la adunarea din 6 ianuarie de la Comrat, Republica Găgăuză, iar Gălățean a fost ales conducătorul republicii. Republica a durat doar șase zile, fiind apoi înăbușită de către ruși, iar liderii mișcării fiind aspru pedepsiți.

Presa din stânga Nistrului se laudă că puterea de la Moscova promite să favorizeze exportatorii din regiunea transnistreană. Șeful așa-zisului executiv de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a anunțat că în urma negocierilor cu Serviciul Federal Vamal și Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia s-a ajuns la înțelegerea ca procedurile privind livrările mărfurilor și produselor din regiune pe piața rusească să fie simplificate. Acesta a mai spus că pentru a scoate economia Transnistriei din criză sunt necesare 60 de milioane de dolari și speră că Rusia va ajuta regiunea după ce a primit asigurări din partea vicepremierului rus Dmtri Rogozin.

Tot pe MoldNova.eu găsiți un infografic despre evoluția remitențelor din ultimii zece ani. Astfel, moldovenii au înregistrat un record în 2016, transferând acasă cea mai mică sumă din ultimul deceniu.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG