Linkuri accesibilitate

„La semnalul următor va fi anul 1989” (VIDEO)


Digi 24: 5 februarie 2017, 300.000 de protestatari la București, alți 300.000 în România.

Guvernul de la București a abrogat duminică 5 februarie Ordonanța nr. 13 din 31 ianuarie, aceea care modifica cele două Coduri Penale și decriminaliza în parte abuzul în serviciu, și împotriva căreia s-a protestat înainte și mai ales după adoptarea ei.

A făcut-o într-o manieră oarecum similară cu modul în care a adoptat-o, adică pe ascuns. Singura diferență a fost că a abrogat-o ziua în amiaza mare, și nu în bezna nopții.

Iar românii au aflat de Ordonanța nr.14 de abrogare a Ordonanței nr. 13 după ce a intrat în vigoare, adică după ce fost publicată în Monitorul Oficial, fără nici un anunț ulterior din partea executivului.

Singurul anunț a fost cel anterior, de sâmbătă, al premierului Grindeanu.

În momentul abrogării, în Piața Victoriei de la București se aflau cam 1.500 de persoane care protestau în fața guvernului.

E posibil ca guvernul și Partidul Social Democrat să se fi gîndit că oamenii ăștia ar fi trebuit să plece acasă, după consumarea acelui act aproape rușinos al cabinetului de a retrage pe ascuns un act normativ adoptat tot pe ascuns.

Dar cei 1.500 n-au plecat, și televiziunea Digi 24 a anunțat că pînă seara la ora 21 în fața guvernului s-au strîns 300.000 de bucureșteni, și alți 300.000 de oameni în mai mult de 60 de orașe ale României.

Momentul luminilor în Piața Victoriei, București, 5 februarie 2017
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

Mulți români au demonstrat și la Berlin, Copenhaga, Sofia, Tokio, Praga și în multe alte orașe ale lumii.

Zilele trecute, liderul PSD Liviu Dragnea anunța cu voce gravă la televizor că nu mai poate rezista presiunilor din partea membrilor și simpatizanților PSD care spun că principalul partid de guvernămînt din România ar trebui să organizeze o contra-manifestație, un miting de sprijin pentru guvernul Grindeanu.

Unele voci (simpatizante) au spus că PSD ar putea scoate în stradă cu ușurință un milion de simpatizanți, dar șeful social-democraților a declarat că nu acceptă divizarea României, și se opune unei asemenea idei.

Și iată că dl Dragnea nu a rezistat în cele din urmă presiunilor, și duminică 5 februarie 2017 în fața Palatului Cotroceni cîteva sute de persoane au protestat împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Fără sprijinul PSD, a anunțat PSD.

Manifestația de la Cotroceni a fost marcată de incidente. S-a relatat că un tînăr a aruncat cu bulgări de zăpadă în protestatari (majoritatea pensionari), și că o tînără a vărsat o sticlă de ulei. Acest din urmă incident a făcut pe cineva să afirme pe Facebook că fata respectivă l-a citit cu siguranță pe Mihail Bulgakov.

300.000 de oameni în București, și alți 300.000 în România.

La ora când acești oameni se aflau în stradă duminică 5 februarie 2017, ora 21, în fața Palatului Cotroceni mai protestau împotriva președintelui Klaus Iohannis cam o sută de persoane.

Ar trebui poate să ne întrebăm dacă dl Liviu Dragnea l-a citit pe Gabriel Garcia Marquez.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG