Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi condamnat din nou de justiția rusă


Alexei Navalnîi la o audiere la tribunal
Alexei Navalnîi la o audiere la tribunal

În așteptarea apelului, liderul opoziției își menține intenția de a candida în alegerile prezidențiale din 2018.

Un tribunal din Rusia l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pe politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, punându-i un obstacol în calea participării la alegerile prezidențiale de la anul, la care vrea să candideze împotriva președintelui în exercițiu Vladimir Putin. După aflarea verdictului pronunțat miercuri în orașul Kirov, Navalnîi a spus că este „un semnal de la Kremlin” că îl consideră „periculos”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Navalnîi, între timp luptător anticorupție, a spus că va candida oricum la alegerile prezidențiale din 2018, deși, încă nu este clar dacă este sau nu posibil. Opozantul a mai spus după pronunțarea sentinței că decizia luată de judecători este de fapt „o telegramă trimisă de la Kremlin” către judecători, cu mesajul că el „este prea periculos pentru sistem dacă va candida”.

„Nu recunoaștem această sentință. Ea poate fi anulată. Potrivit Constituției, am tot dreptul să particip la alegeri, și o să fac asta. O să reprezint interesele celor care vor să vadă Rusia o țară normală, onestă și fără corupție.”

Curtea l-a găsit pe Navalnîi vinovat de deturnare de fonduri de la o firmă de cherestea numită „Kirovoles”. Judecătorii i-au dat o sentință de cinci ani cu suspendare, și o amendă de 500 de mii de ruble (8500 de dolari).

Dosarul își are originea încă în anul 2009, când Navalnîi, devenise consilier fără salariu al guvernatorului regiunii Kirov Nikita Belih, un politician liberal. Ulterior, Navalnîi este condamnat în prima instanță de Judecătoria din Kirov. Navalnîi devenea un critic dur al Kremlinului, fiind în fruntea protestelor din anii 2011 și 2012.

Cauza trece prin toate instanțele ierarhic-superioare, în paralel cu activitatea politică a lui Navalnîi. În anul 2016, câștigă în februarie la CEDO, împotriva Rusiei, pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. Iar în noiembrie Curtea Supremă a Federației Ruse dispune, rejudecarea dosarului, același dosar, pe care astăzi a fost emisă sentința de condamnare.

Navalnîi țintește alegerile prezidențiale din 2018, când urmează ca mandatul lui Putin să expire. Putin, care deși nu a declarat încă dacă va vrea un mandat, este așteptat cel mai probabil să candideze. Potrivit Reuters, dacă Navalnîi ar fi în cursă, ar pierde, potrivit sondajelor, la mare diferență în fața lui Putin, dar, ar fi un factor iritant pentru liderul de la Kremlin.

Și anume, ar crea condiții ca în unele centre urbane să izbucnească proteste anti-Kremlin, acolo unde s-ar afla baza potențialului electorat a lui Navalnîi.

XS
SM
MD
LG