Linkuri accesibilitate

Frank-Walter Steinmeier, noul președinte german


Noul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după alegerea sa
Noul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, după alegerea sa

Steinmeier, de 61 de ani, a primit 931 de voturi de la cei 1260 de electori, înlocuindu-l pe Joachim Gauck, un fost pastor și activist pro-democrație din fosta Germanie de est.

În Parlamentul de la Berlin, o adunare federală cu peste o mie de „mari electori” l-a ales duminică președintele Germaniei pe fostul ministru de externe Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier, de 61 de ani, a primit 931 de voturi de la cei 1260 de electori, înlocuindu-l pe Joachim Gauck, un fost pastor și activist pro-democrație din fosta Germanie de est care nu a mai candidat pentru că se consideră, la 77 de ani, prea în vârstă.

În Germania președintele nu are mari puteri politice, dar este considerat o importantă autoritate morală.

„Să fim curajoși, căci nu trebuie să ne fie frică de viitor”, a spus Steinmeier în discursul de acceptare. El a mai spus că lumea ar putea trece prin „vremuri grele”, dar Germania, o democrație funcțională, are datoria să lupte pentru stabilitate. „Este minunat că Germania, patria noastră dificilă… a devenit o ancoră a speranței pentru mulți”, a mai spus politicianul social-democrat, care a gestionat criza migranților împreună cu colegii din guvernul de coaliție al cancelarului conservator Angela Merkel.

După ce Merkel l-a ales tocmai pe Steinmeier să candideze la președinție, negăsind un conservator dornic și capabil să se ridice la înălțimea misiunii, presa internațională a notat că fostul ministru german de externe s-a numărat printre politicienii europeni cei mai critici la adresa noului președinte american Donald Trump. În vară, când campania electorală de peste ocean începuse să se înfierbânte, Steinmeier avertiza împotriva celor care „fac politica fricii”. El a enumerat partidul german Alternativă pentru Germania, pe promotorii Brexitului și „pe cei care predică ura, cum face în prezent Donald Trump în Statele Unite”.

Duminică, Merkel l-a felicitat pe Steinmeier și s-a declarat convinsă că va fi un președinte excelent și se va bucura de sprijin larg.

„E o zi bună pentru Germania”, a spus Merkel.

Agenția DPA a notat că numărul neașteptat de mare de abțineri de la vot, la adunarea de duminică, anume 103, pare să semnaleze nemulțumiri față de conducerea lui Merkel în rândul aliaților ei bavarezi din CSU, Uniunea Creștin-Socială.

Steinmeier este de multă vreme unul din cei mai populari politicieni germani. Ca membru în staff-ul fostului cancelar social-democrat Gerhard Schroeder, a fost principalul arhitect al reformelor economice ale lui Schroeder din 2003, care au cuprins și reduceri în domeniul asistenței sociale.

Sub Merkel a fost de două ori ministru de externe, din 2005 până în 2009, iar apoi încă o dată din 2013 până anul acesta, trecând între timp și prin opoziție. În urmă cu câțiva ani Steinmeier a lipsit din politică mai multe luni, pentru că i-a donat un rinichi soției sale, Elke Buedenbender. De profesie judecător, Buedenbender nu va lucra pe perioada cât va fi prima doamnă a țării, ca să evite conflictul de interese.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG