Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Vizita misiunii FMI la Chișinău; numirea lui Vasile Botnari în fruntea consiliului de administrare al companiei Moldova Gaz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct

În această săptămână, o misiune de la FMI a venit la Chişinău pentru a face o primă evaluare în cadrul programului de 180 de milioane de dolari oferite pe durata a trei ani. În loc să discute despre realizări şi următoarele reforme de pe agendă stabilită, experţii FMI îşi vor focusa atenţia pe legea amnistierii capitalului, votată în primă lectură cu scandal la finele sesiunii trecute, afirmă Victor Ciobanu, editorialist la „Ziarul Naţional”.

Acest proiect de lege, înaintat de un grup de deputaţi ai majorităţii parlamentare în frunte cu speakerul Andrian Candu, mai spune comentatorul politic, ar veni în contradicţie cu spiritul memorandumului semnat de guvern cu FMI, în noiembrie anul trecut, şi a fost o surpriză inclusiv pentru reprezentanţii Fondului.

Victor Ciobanu: „Într-un fel asta distorsionează agenda normală care trebuia să aibă loc într-un raport a misiunii FMI cu guvernarea, să se discute pe planul de lucru în cadrul memorandumului pe trei ani - ce s-a făcut, ce urmează de făcut. Ei, acum FMI va fi pus în situația să discute această controversată lege. De fapt, această lege în varianta inițială vine exact în contradicție cu spiritul acestui memorandum în care se atenționează despre neregulă din sectorul bancar, lupta contra corupției, etc. deci exact se face inversul”.

Europa Liberă: Asta în timp ce Banca Naţională şi-a asumat să facă în sfârşit ordine în acţionariat.

Victor Ciobanu: „Exact şi noi am ajuns la această ordine? Iarăși nu am ajuns. Vedem că situația cu Moldova-Agroindbank rămâne suspendată, acționarii noi care ar trebui ipotetic să vină n-au mai venit, că asta a fost de fapt procedura care în fond este o redistribuire a puterii în sectorul bancar”.

Victor Ciobanu este de părere că guvernarea are o misiune dificilă – „să facă o imagine bună în cadrul unui joc prost”. Analistul admite că până la urmă autorii legii vor retrage actuala versiune a proiectului, nu vor renunța însă şi la idee, eventual vor încerca s-o promoveze într-o schemă mai sofisticată.

Alegerea ministrului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vasile Botnari, considerat a fi un apropiat al liderului democrat Vladimir Plahotniuc, în funcția de președinte al consiliului de administrare al companiei Moldova Gaz, a fost un alt eveniment al săptămânii comentat pe larg. Unii experţi au numit această mișcare o redistribuire a fluxurilor financiare. Redactorul portalului Eco.md Ion Chişlea crede că e vorba de „preluarea controlului companiei de către putere”.

Ion Chişlea: „Bineînțeles că la Moldova Gaz mai sunt interesele ruseşti, însă cine e directorul împarte şi-şi face parte, acolo este o companie ca un sac cu foarte multe găuri, să spunem aşa, din care curg în toate părţile. Sunt multe firme căpuşă, sunt posibilități pentru cei ce administrează să se căpătuiască bine. Asta a fost şi miza”.

Şi datoriile care cresc an de an la Moldova Gaz pentru gazele cumpărate de la ruşi au trezit multe dezbateri în societate. Ion Chişlea de la Eco.md spune că există puţine informaţii despre această problemă şi puţini cetăţeni conștientizează că din administrarea defectuoasă a companiei şi neajustarea la timp a tarifelor, mai ales din motive electorale, se ajunge la instrumentul de presiune geopolitică pus în aplicare de Rusia faţă de Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG