Linkuri accesibilitate

Zi de proteste la Chișinău 


Platforma DA împotriva „amnistiei fiscale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Socialiștii contra scumpirii serviciilor medicale, Platforma DA împotriva „amnistiei fiscale”

Zeci de oameni au participat astăzi la un protest în faţa Parlamentului, iar apoi la sediul Centrului Naţional Anticorupţie împotriva proiectului „legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” care presupune, de fapt, o amnistie fiscală. La protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” s-au alăturat reprezentanţi ai partidului cu aceeaşi denumire, ai Partidului Acţiune şi Solidaritate şi deputaţi ai opoziţiei liberal-democrate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Participanţii la acţiunea de protest organizată de Platforma DA au cerut retragerea din Parlament a proiectului amnistiei fiscale, precum şi demisia deputaţilor coaliţiei de guvernare care au promovat proiectul, în frunte cu spicherul Andrian Candu. Ei au scandat, între altele, „Jos Mafia!”, „Candu, demisia!”, „Amnistia fiscală, amnistia penală!”.

Inga Grigoriu, activista Platformei DA: „Amnistia fiscală vine să acopere toate marele hoţii, furtul secolului. Trebuie să fim pe alertă. Avem exemplu cetăţenilor din România care au ieşit în stradă împotriva unei probleme similare. Doar rezistenţa şi activismul cetăţenilor îi poate determina să dea înapoi.”

Inga Grigoriu
Inga Grigoriu

Protestul a avut loc cu o zi înainte de prima din sesiunea de primăvară şedinţă plenară a legislativului. Trecută de prima lectură în sesiunea trecută, amnistia nu se regăseşte deocamdată pe agenda parlamentară. Proiectul a stârnit multiple critici până acum. A primit un aviz negativ din partea CNA şi a provocat un prim avertisment din partea FMI. Fondul a spus că o astfel de măsură, motivată de autori prin nevoia majorării fluxurilor de investiţii în activitatea economică, contravine înţelegerilor pe care le-a avut cu guvernul şi că ele „periclitează” măsurile de combatere a corupției. Spicherul Andrian Candu declara anterior că se va reveni la subiect doar după discutarea lui cu donatorii.

Vicepreşedintele Partidului platforma DA, Alexandru Slusari, se arată convins că majoritatea parlamentară nu a abandonat proiectul amnistiei, ci doar a amânat adoptarea lui sub presiunea criticilor interne şi din exterior, precum şi de teama de a nu pierde suportul financiar extern:

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

„Ei acum aşteaptă ca noi să ne relaxăm şi ei totuşi să facă acest lucru.”

Acest prim protest al Platformei DA, după o pauză de aproape un an, nu s-a bucurat de aceeași intensitate şi prezenţă masivă ca cele de acum doi ani când a fost lansată Platforma, observă unii comentatori.

Întâmplător sau nu, opoziţia socialistă a mobilizat, tot astăzi, zeci de simpatizanţi şi susţinători la un protest separat împotriva noilor tarife majorate pentru serviciile medicale.

Adunată în faţa Ministerului Sănătăţii, mulţimea a cerut anularea majorării şi demisia conducerii instituţiei.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a anunţat că fracţiunea PSRM va înainta vineri în parlament o moţiune simplă împotriva Ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan:

„Vom face tot posibilul ca acest ministru să fie demis şi vom întreprinde măsuri ca să fie anulate noile tarife majorate la serviciile medicale prestate cetăţenilor.”

În luna februarie costurile la toate serviciile medicale au fost majorate de câteva ori în baza unei decizii guvernamentale. Într-o reacţie, Ministerul Sănătăţii a precizat că aceste majorări nu vor afecta cetăţenii care deţin poliţa de asigurare medicală, fiind vorba de peste 85 la sută din populaţie.

În opinia unor observatori cele două forţe – PSRM şi Platforma DA -care acum doi ani participau împreună la ample proteste antiguvernamentale au scos lumea în stradă pentru că ar fi vrut să testeze spiritul protestatar despre care se crede că s-ar fi diminuat. Deocamdată nu este limpede însă dacă aceste acţiuni de protest vor avea continuitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG