Linkuri accesibilitate

Literatul „făuritor de ţară”


Literatul-făuritor nu a înţeles nici azi ce a pierdut de pe urma incursiunii sale în politică...

În zorii tranziţiei, mai mulţi literaţi au fost pe post de îndrumători ai maselor, s-au plimbat prin culoarele puterii şi au făurit cu acribie ţara. Unii rosteau de la tribunele politicienilor discursuri kilometrice-înflăcărate. Poate că intenţiile le erau frumoase, dar eforturile lor au născut un şoarece. Ar fi de remarcat şi faptul că încadrarea în politică nu i-a făcut mai valoroşi din punct de vedere literar. Dimpotrivă, i-a îndepărtat considerabil de literatură.

Literatul „făuritor de ţară”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Trebuie semnalat un fapt bizar-curios. Mulţi dintre literaţii-tribuni din zorii tranziţiei, mulţi dintre cei îmbrăcaţi în costume naţionale, dintre cei care vorbeau despre România Mare, proslăviseră anterior Marele Octobrie, îi dedicaseră ode lui Lenin. Oamenii dornici de îndrumători însă i-au iertat mult prea repede, ba chiar au uitat cu desăvîrşire contribuţia lor la prostirea poporului sovietic. Mai mult decît atît, acum, dacă îţi aminteşti că un oarecare cîntăreţ al neamului românesc a cîntat mai devreme puterea sovietică şi a încasat onorarii fabuloase, rişti să fii făcut cu ou şi cu oţet, rişti să fii transformat într-un duşman al poporului. Nu se poate să aminteşti de păcatele literaţilor-tribuni! Ei trebuie să rămînă nişte fetişuri, chiar dacă nu şi-au recunoscut greşelile din perioada sovietică.

Îmi amintesc de un literat-făuritor de ţară din anii '90. Literatul acela devenise un soi de conducător şi venise, dichisit şi plin de importanţă, la Uniunea Scriitorilor. Eram cîţiva scriitori necăjiţi acolo şi literatul-făuritor ne-a invitat la o cafenea să ne vorbească despre planurile sale. Şi ne-a vorbit pînă la saţietate despre primenirea pe care vrea s-o facă. Ne-a vorbit cu deplină convingere despre viitorul luminos pe care el şi coechipierii săi de la putere îl vor construi zilnic. Era încrezător, era convingător, era fericit. Acum, cînd îmi amintesc de el, am un sentiment amestecat. Mi-e milă şi de mine, şi de acel făuritor. Îmi dau seama că omul ne înşirase baliverne şi simt un soi de dezgust. Şi îmi mai dau seama că literatul-făuritor nu a înţeles nici azi ce a pierdut de pe urma incursiunii sale în politică, o incursiune care, probabil, l-a ajutat să cîştige nişte bani.

XS
SM
MD
LG