Slovenia a devenit vineri prima țară din fostul bloc comunist unde se oficiază căsătorii gay. Dreptul la egalitatea conjugală, care nu include însă și dreptul la adopție, intră în vigoare azi. El a fost obținut de sloveni în urmă cu aproape doi ani, dar a fost apoi contestat de forțele conservatoare, care au reușit să știrbească măcar drepturile cuplurilor gay, dacă nu să le „anuleze” cu totul.
Șefa oficiului stării civile din orașul sloven Maribor a spus că prima căsătorie din țară între persoane de același sex – două femei – va avea loc la primăria orașului sâmbătă.
„Suntem foarte fericiți și mândri de a avea ocazia să fim primii care oficiază o căsătorie gay în Slovenia”, a spus Ksenija Klampfer, de la primăria Mariborului, adăugând că „asemenea căsătorii sunt un important pas înainte spre edificarea unei societăți inclusive, în care toți să aibă drepturi egale”.
Membră în NATO și Uniunea Europeană, mica Slovenie este cea mai bogată și în general cea mai liberală dintre țările fostei Iugoslavii.
Legea căsătoriilor gay a fost aprobată de Parlamentul de la Ljubljana în urmă cu zece luni, după ce în decembrie 2015 un referendum organizat de forțele conservatoare a respins forma inițială a legii, care ar fi dat cuplurilor de același sex și dreptul la adopție.
„Este un mare pas înainte”, a spus pentru Reuters Lana Gobec, purtătoare de cuvânt a organizației Legebitra LGBT, adăugând că ea și alți activiști sloveni vor continua să facă eforturi pentru ca perechile homosexuale să aibă toate drepturile celor heterosexuale. În afara dreptului la adopție, scrie Reuters, cuplurile de același sex slovene sunt lipsite, de exemplu, și de dreptul la inseminare artificială.
Egalitatea conjugală din Slovenia a cunoscut în ultimii doi ani suișuri și coborâșuri. În martie, 2015, Slovenia a devenit prima fostă țară comunistă al cărei Parlament a adoptat dreptul la căsătoriile gay. Numai că adversarii egalității conjugale, în primul rând cercurile religioase, catolice, au pus la cale de îndată un referendum împotriva căsătoriilor gay, astfel că dreptul la căsătorie nici nu a apucat să fie de folos vreunui cuplu de același sex. Ținut înaintea Crăciunului, referendumul din 20 decembrie 2015, în care s-a implicat de partea conservatorilor însuși Papa Francisc, s-a caracterizat printr-o participare scăzută la vot și s-a încheiat cu victoria confortabilă a taberei anti-egalitate.
Intrarea în vigoare a egalității conjugale în Slovenia mărește tabăra țărilor din UE care asigură acest drept, izolându-le și mai mult pe cele câteva care refuză să asigure cuplurilor gay vreun drept, anume: Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Polonia.