Guvernul interimar de la Sofia a renunțat la reforma în sănătatea publică lansata de Boiko Borisov și a propus un nou model de combatere a corupției în spitale.
Peste jumătate miliard de euro datorii în sistemul de sănătate publică a lăsat în urmă sa cel de al doilea guvern Borisov. 200 de milioane sunt numai datoriile spitalelor către buget moștenite din 2016. Trei din cele mai mari spitale ale capitalei au acumulat în decurs de un an pierderi în valoare de 60 de milioane de euro.
Introducerea sistemului de înregistrare a pacienților folosind amprente digitale a costat peste 30 de milioane de euro. Acest sistem a stat la baza măsurilor anticorupție lansate de fostul ministru Petăr Moscov. La încheierea anului trecut, guvernul demisionar a raportat îmbunătățirea rezultatelor financiare ale spitalelor mari prin reducerea numărului de internări fictive.
Noul ministru al sănătății, Ilko Semerdjiev, însă, a anunțat cu câteva zile în urmă că la baza economiilor de fonduri se află nu sistemul de amprente digitale ci transferul de plăți de la 2016 în contul anului 2017. De fapt cheltuielile spitalelor au crescut. Pe deasupra, sistemul de amprente digitale încalcă o directivă a Uniunii Europene pentru care Bulgaria va putea fi sancționată.
Noul ministru a anunțat că pseudoreforma a avut un alt rezultat, apariția unor liste a pacienților cu internare amânată. Au fost lichidate căteva sute de locuri în spitalele județene mai mici. Pacienții au fost trimiși la spitale mari aflate la zeci sau chiar sute de kilometri distanță.
Șeful casei naționale de sănătate, Glinka Komitov, a confirmat concluziile noului ministru și a propus renunțarea la sistemul de amprente digitale. El a sugerat înlocuirea acestui sistem printr-un altul care nu va necesita cheltuieli suplimentare. Pacienții spitalelor vor primi la externare împreună cu epicrize și recomandări, bonuri personale care reflectă cheltuielile făcute în mod real și pot servi mai bine decât amprentele digitale la combaterea corupției.