Linkuri accesibilitate

Arhiva Manhoff - imagini unice ale erei staliniste din Uniunea Sovietică (1952-1954)


Scenă de la funeraliile lui Stalin din martie 1953, fotografie din arhivele Manhoff
Scenă de la funeraliile lui Stalin din martie 1953, fotografie din arhivele Manhoff

Miile de instantanee fotografice în culori făcute de maiorul Martin Manhoff pe străzile Moscovei, ale Leningradului, la Murmansk și Ialta, și de-a lungul traseului de cale ferată trans-siberian.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a publicat astăzi pe paginile sale în limbile engleză și rusă un remarcabil proiect multimedia, ce merită văzut atît de cercetătorii istorici ai epocii stalinismului, cît și de publicul larg. Intitulat „Arhivele Manhoff”, serialul publică în premieră imagini filmate și fotografii digitalizate inedite din colecția privată a unui ofițer american, în post la ambasada Statelor Unite de la Moscova, în anii 1952-1954.

O privire asupra Arhivei Manhoff și Uniunii Sovietice în era stalinistă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Ceea ce a căpătat recent denumirea de arhiva Manhoff, este în fapt un tezaur istoric documentar prețios, de cîteva mii de fotografii, diapozitive și filme color pe 16 mm, ce au stat depozitate timp de decenii într-un dulap în casa din statul Washington a ofițerului american Martin Manhoff.

Între filme, se află, o peliculă prețioasă de circa 15 minute, înfățișînd ceremoniile funerare în Piața Roșie la moartea lui Stalin. Martin Manhoff, maior al armatei americane, s-a aflat în post între februarie 1952 și iunie 1954 la Ambasada Statelor Unite de la Moscova, de unde a fost expulzat apoi, învinuit de spionaj. Vechea ambasadă americană se afla în Hotelul Național, de la ferestrele căruia, Manhoff a filmat carul funerar tras de cai, purtînd sicriul lui Stalin, ce poate fi văzut și într-una din fotografii.

Miile de instantanee fotografice în culori au fost realizate pe străzile Moscovei, ale Leningradului, la Murmansk și Ialta, de-a lungul traseului de cale ferată trans-siberian, și constituie astăzi o arhivă vizuală unică în felul ei a vieții din Uniunea Sovietică în ultimii ani ai stalinismului.

Descoperirea arhivei Manhoff i se datorează istoricului american de la Seatlle, Douglas Smith, care, la moartea soției lui Manhoff, anul trecut, a fost invitat de familie să arunce o privire peste colecția de fotografii. Istoricul a realizat imediat valoarea colecției și a lucrat în ultimul an la digitizarea ei, căutînd în același timp să găsească o instituție în care arhiva să poată fi depozitată în condiții de siguranță și pusă la dispoziția cercetătorilor.

Douglas Smith a publicat în ianuarie trecut o serie de fotografii de interes pe pagina sa de Facebook, iar ulterior presa britanică și americană au început să se intereseze de subiect și să publice parte a lor, începînd cu Daily Mail, care, la 26 ianuarie, titra în stilul presei de bulevard: „O privire de spion asupra Rusiei: imagini niciodată pînă acum văzute ale erei staliniste din Uniunea sovietică făcute de un maior al armatei americane deportat pentru spionaj.”

Aceeași primă serie de fotografii a fost făcută publică imediat și de Russia Today și publicația Golos.io. În Statele Unite, National Post anunța la 8 februarie, descoperirea arhivei private a lui Manhoff sub titlul: „O privire necenzurată dincolo de Cortina de Fier: Imagini pierdute de multă vreme ale Rusiei staliniste luate de un diplomat al Statelor Unite”.

Prezentarea întregului proiect a fost preluată acum de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea care, începînd de astăzi publică fragmente semnificative într-un serial multimedia în patru părți intitulat Arhivele Manhoff, partea întîi constituind-o filmul despre Funeraliile lui Stalin. Episoadele următoare Viața urbană, Pe drum, și cel din urmă: Epilog. Spion sau artist?, vor fi publicate la 20 martie, respectiv 3 și 10 aprilie.

XS
SM
MD
LG