Linkuri accesibilitate

Amenințarea sistării vizitelor oficiale în Rusia formulată de guvern și Parlament (C. Hrițuc/deschide.md)


„Votul uninominal poate naște monștri” (Ziarul de Gardă).

Unul din subiectele comentate în presă este nota pe care premierul Filip şi spicherul Candu i-au înmânat-o ambasadorului rus, notă prin care semnalează presupuse abuzuri comise împotriva oficialilor moldoveni la intrarea în Rusia şi în care anunţă sistarea temporară a vizitelor oficiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Analistul Cristian Hrițuc îndeamnă Chișinău să continue pe această linie și să întreprindă toate demersurile diplomatice, astfel încât Moscova să arate respectul cuvenit reprezentanților statului moldovean. El notează într-un articol de opinie pe deschide.md că șeful statului Igor Dodon ar fi trebuit să renunţe la „războaiele politice interne şi interesele divergente” şi să susțină nota de protest a guvernului și Parlamentului. Pe termen scurt situaţia s-ar putea calma, crede analistul. Pe termen lung, însă politica Moscovei nu se va schimba major, atâta timp cât Moldova rămâne pe drumul ei spre UE, notează Cristian Hriţuc.

Doctorul în istorie, Ruslan Şevcenco, citat de prime.md susţine, între altele, că abuzurile asupra oficialilor de la Chişinău vin ca răspuns la măsurile similare a organelor de resort a Moldovei faţă de aşa numiţii funţionari transnistreni. „Cel mai probabil Federaţia Rusă va explica că nu este vreun pericol, relaţiile moldo-ruse nu se vor schimba, iar autorităţile de la Moscova vor susţine că acestea sunt doar nişte neclarităţi", crede Şevcenco. Doctorul în drept, Vitalie Gămurari crede şi el că decizia autorităţilor de la Chişinău nu ar putea isca un conflict diplomatic pentru că „diplomaţia va încerca să regleze situaţia”.

Radio Chişinău îl citează la acelaşi subiect pe expertul Roman Chircă care anticipează eventuale urmări negative „Există pericolul creșterii presiunii asupra comunității de moldoveni din Federația Rusă”, afirmă Chircă. Potrivit lui, intimidări similare au existat şi în cazul birocraților din Ucraina și Georgia şi că asta ar face parte din „stilul rusesc de a trata în special statele din imediata vecinătate”.

Portalul deschide.md inserează reacţiile reprezentanţilor principalelor partide şi le rezumă în felul următor „în timp ce dreapta aprobă, stânga face pe mortul în păpuşoi”. Secretarul General al Partidului Liberal, Ion Apostol, susţine că reacţia autorităţilor moldovene la presupusele abuzuri este „o reacție de demnitate, deși cam întârziată şi care arată că Republica Moldova este un stat mic, ca teritoriu și populație, însă știe să îşi apere interesele chiar și în fața unei puteri mari precum Rusia”. Partidul „Acțiune și Solidaritate”, condus de Maia Sandu, a refuzat să comenteze această notă spunând doar că este „un circ făcut de guvernare și Igor Dodon”. Vicepreședintele Parlamentului, liberal- democrata Liliana Palihovici susţine că această notă are un spirit cam dur, dar justificat prin tratamentul umilitor aplicat oficialilor moldoveni. „Pot confirma că au avut loc mai multe cazuri când colegii din Parlament au fost verificați de către autoritățile ruse nu 5-10 minute, dar mai mult de o oră”, a spus Palihovici. Reprezentanţii PCRM, contactaţi de deschide.md, au refuzat să comenteze situația, motivând că deocamdată „nu sunt la curent”.

Jurnalistul Victor Nichituș publică pe blogul său o pledoarie pentru sistemul uninominal propus de democrați. În opinia sa, cei care critică această iniţiativă nu și-ar dori ca cetățenii să dispună de pârghii reale de control asupra activității aleșilor lor. „Cei care se opun votului uninominal se tem de schimbarea sistemului politic actual, unul în care președintele partidului are puterea absolută”, notează jurnalistul. Ar fi și un semn al slăbiciunii acestor partide în provincie, al lipsei lor de prezență în satele și comunele Republicii Moldova, mai crede Nichituș. El insistă că doar prin schimbarea sistemului electoral se poate obține o clasă politică nouă.

Jurnal.md inserează opinii de experţi şi politicieni pe acelaşi subiect. Deputatul socialist Adrian Lebedinschi consideră că Moldova nu ar fi pregătită să treacă la sistemul uninominal despre care crede că ar avantaja „puterile oligarhice”. „Riscăm să ne trezim iarăşi cu o majoritate pestriţă”, crede deputatul. Analistul politic Victor Ciobanu crede că în spatele acestei intenţii ar sta scopul PD de a se menţine la guvernare „PD, pur şi simplu, nu trece la următoarele alegeri parlamentare prin sistem proporţional, pentru că are 2,7% rating. Şi atunci el va face totul ca să schimbe regulile jocului în timpul jocului”, notează analistul. Fostul deputat Alexandr Petkov a menţionat, între altele, că ar exista o înţelegere între partidele de la guvernare şi PSRM şi că varianta de compromis ar fi un sistem mixt. Analistul Oazu Nantoi afirmă că fără o reformă administrativ-teritorială şi fără descentralizarea competențelor modificarea sistemului electoral ar fi zădarnică.

Doar suspiciunile că cineva încearcă să modifice sistemul electoral pentru a beneficia de acest lucru anulează legitimitatea schimbărilor propuse”, notează analistul Igor Boţan într-un comentariu pentru agenţia de presă IPN. El descrie principalele caracteristici ale sistemele electorale - majoritar, proporţional şi mixt şi trage concluzia că „atunci când se alege un sistem electoral este necesar consensul larg al clasei politice”. Sistemul uninominal are avantajul că este foarte simplu, dar care se poate transforma în dezavantaj, consideră Boţan. „Cetăţeanul are un buletin de vot în care îi sunt propuse nişte nume spre vot, el știe foarte clar cu cine va vota, dar nu ştie cine va câştiga, astfel încât într-un final segmente politice întregi pot rămâne nereprezentate”. În opinia analistului cei care doresc să modifice sistemul electoral ar trebui să răspundă la câteva întrebări principiale, inclusiv să explice ce urmăresc până la urmă; ce regim politic este cel mai bun pentru Moldova pentru a putea alege sistemul electoral potrivit şi ce sistem de partide va exista pentru a obţine o armonie între sistemul electoral, sistemul de partide şi regimul politic.

Votul uninominal poate naște monștri”, titrează Ziarul de Gardă într-un articol în care inserează mai multe opinii despre inițiativa PD. „Ideea cu votul uninominal la ziua de azi e mai riscantă decât alegerea pe liste de partid. Și periculoasă. Votul uninominal va aduce în parlament partidele cu bani”, opinează Ludmila Bolboceanu, profesor universitar. Fosta deputată comunistă Veronica Abramciuc observă că și în actualul sistem pe liste de partid locurile sunt cumpărate. „Partidele care s-au perindat pe la guvernare, s-au compromis și trebuie să moară, ca să se nască altceva în loc. Iar pentru asta trebuie să existe o situaţie de şoc. Votul uninominal s-ar putea să fie un astfel de şoc.”

Cine sunt şi ce averi au cei trei adjuncţi ai procurorului general proaspăt numiţi în funcţie, puteţi citi pe pagina web a Ziarului de Gardă. Unul dintre ei, Igor Popa, s-a remarcat în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat la investigarea mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin şi care ulterior au fost declarate nevinovate. Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie, mai precizează Ziarul de Gardă. Despre ceilalţi doi adjuncţi ai procurorului general, Iurie Garaba şi Mircea Roşioru citiţi în articol.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG