Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Anastasia Nani

„Portalul Anticoruptie.md relatează despre aderarea la fracţiunea PD a celor 14 foşti deputaţi comunişti, care au părăsit PCRM la sfârşitul anului 2015, declarând că nu mai vor să facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament. Acum un an, transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului. Curios este că, în februarie 2013, deputaţii, împreună cu colegii lor rămași în fracțiunea PCRM și liberal-democrații, au votat pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Legislativului, post pe care îl ocupa Vlad Plahotniuc. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au realizat anterior portretele celor 14 deputaţi din care aflaţi despre ascensiunea lor în politică, ce averi și afaceri dețin, dar și în ce dosare penale au figurat fie unii dintre ei, fie apropiații lor.

Dintr-o altă anchetă publicată pe portalul Anticoruptie.md aflaţi că unele dintre companiile implicate în scandalul licitațiilor trucate privind aprovizionarea grădinițelor cu produse alimentare continuă să câștige tendere. Doar una dintre cele nouă firme ajunse în vizorul procurorilor a fost inclusă în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice. În privința celorlalte, solicitările fie au fost respinse de Agenţie pentru nerespectarea rigorilor, fie nu au fost depuse. În lipsa unui temei juridic, autoritățile contractante spun că nu au de ales și încheie contracte de achiziții cu firmele bănuite că ar fi livrat produse necalitative grădinițelor din Capitală.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG