Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Mediile de informare și campania electorală


Codul Electoral permite unui singur partid să-și finanțeze campania electorală cu echivalentul a patru milioane de euro.

La două săptămâni de la alegerile parlamentare anticipate de la 26 martie campania electorală în Bulgaria se desfășoară fără surprize.

Cel mai mare câștigător de pe urmă campaniei, se pare, sunt mediile care concurează pentru banii partidelor politice. Suma nu este deloc mică. Codul Electoral permite unui singur partid să-și finanțeze campania electorală cu echivalentul a patru milioane de euro.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Raportul de monitorizare al Institutului pentru dezvoltarea mediului public care include 43 de medii constată că cea mai mare parte din aceste medii respectă Codul Electoral.

Bulgaria ocupă o poziție de neinvidiat în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere”. De la locul 38-lea în 2007 țara a retrogradat în perioada guvernării partidului GHERB al ex-generalului Boiko Borisov până la locul 118-lea.

Piața presei este dominată de grupul de ziare și reviste care aparține oligarhului Delian Peefski. El controlează și cea mai mare companie de distribuție a presei scrise.

În 2013, după demisia primului guvern Borisov, acest grup de presă a trecut peste noapte de partea Partidului socialist, fost comunist. Numirea lui Peefski în postul de șef al uneia din serviciile speciale a generat un val național de proteste care a culminat cu demisia guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști. Grupul de presă a trecut din nou de partea ex-generalului Borisov.

Situația acum este asemănătoare. Ziarele lui Peefski duc o campanie în favoarea ex-premierului Borisov fără, însă, a critica principallii săi oponenți din Partidul socialist. Mai mulți analiști văd în aceasta un indiciu pentru pregătirea unei mari coaliții între centriștii și foștii comuniști.

Mediile electronice organizează zilnic mese rotunde și dispute. Interesul alegătorilor nu este însă mare.

Favoriți în sondaje sunt socialiștii și centriștii lui Borisov. Încă câteva formațiuni – Coaliția „Patrioți uniți”, Partidul turc, „Voința” fondat de omul de afaceri Veselin Mareșki, blocul reformator și coaliția „ABV-Mișcarea 21” au șanse de a depăși bariera de 4%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG